Laskatök

Laskatök

345 Ft

Tárolható főzőtök, melyet gyalulni sem kell.

11 készleten

Cikkszám: VegyszmV-TOK-RD115.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Laskatök vegyszermentes vetőmag

A Laskatök vegyszermentes vetőmag másik neve Istengyalulta tök. Futó indájú főzeléknek való, ovális-hosszúkás tök, héja sárgás.

A termés súlya 1-3 kg. A terméshús főzéskor szálakra esik szét, így nem kell gyalulni.

Erőteljes növekedésű. Pöttyös termését késő ősszel kis kocsánnyal szedjük. Jól tárolható.

Közép-Amerikából származik. Mexikótól Peruig őshonos, már régóta ismert, termesztett és fogyasztott növény. Európában kevésbé terjedt el. Ezek a fantasztikus tökfajták reneszánszukat élik az új gasztronómiában. A kettévágott tököt hőkezelni kell. Ez lehet sütő, egy lábosban víz, vagy akár mikrohullámú sütő is. Utána villával.kanállal ki kell szedni a belsejét, amely úgy jön ki, mintha már a tökben valaki lereszelte volna.
Az Istengyalulta tök húsát spagettiként használva olasz ételeket teljesen gluténmentesen, szuper egészségesen tudunk elkészíteni.

Lugasra, vagy fára szokták felfuttatni, mert 10m-es hajtásokat is nevel. Tavaszig is eltartható. Hófehér húsából nagyon finom főzelék készíthető.

Az istengyalulta tök egyéves, lágy szárú, a tökfélék családjába tartozó növény. Gyökérzete fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Föld feletti hajtása igen erőteljes növekedésű.

Termése kissé megnyúlt szabályos kabak. Egy-egy növényen átlagosan 8 termés van, és elérhetik az öt kilogrammot is. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. Az istengyalulta tök húsa 4-5 cm vastag, és fehéres sárga színű. Keményebb, mint a spárgatök húsa. Magja jellegzetes, apróbb, mint a spárgatök magja.

Előnye, hogy jól eltartható, különösen hűvös tároló helyen.

Az árnyékot nem szereti, olyankor a virágok alig termékenyülnek.

Az Istengyalulta tök magról kell szaporítani. A vetőmag április végén, május folyamán,kerüljön a fészkekbe. A sortávolság 2 m, a tőtávolság pedig 1,5 m legyen.

Ápolása kizárólag talajgyomtalanításból áll. Nem kell öntözni.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

Tartalom: kb. 10 mag

Ezermagtömeg: 162,72g

A Laskatök biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes AMAZON élő bakteriális készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló lesz.

Ezekenél az ellenálló fajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit az AMAZON élő bakteriális készítményünkkel, vagy Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Utóbbi készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a csúcsrothadás, repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Ha valami baja van, akkor a cukkini sok virágot elrúg. Kifejezetten érzékeny a talaj nagy sótartalmára és a relatív kálcium hiányra. Ahol ilyen problémákat tapasztalunk, ott a felszívódást serkentő KELATERRA liquid huminsavas készítményt, vagy szerves kalcium lombtrágyákat, például Aminocalt használjunk.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt kezeljük AMAZON nevű élő bakteriális készítményünkkel.

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni, illetve friss csalánlé (URTICA) permetezésével.

A laskatöknek a gyors növekedése, folytonos terméskötése miatt sok tápanyagra van szüksége. Nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészekbe vessük, azaz ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk egy lapátnyi (bio) trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. Erre a célra tökéletesen megfelel Orgevit fermentált bio trágyánk is.

A teljes technológiánkat ITT találja:

TECHNOLÓGIAI OLDAL

Vegyszermentes vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.