Laskatök

Laskatök

345 Ft

Tárolható főzőtök, melyet gyalulni sem kell.

15 készleten

Cikkszám: VegyszmV-TOK-RD115.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Laskatök vegyszermentes vetőmag

A Laskatök vegyszermentes vetőmag másik neve Istengyalulta tök. Futó indájú főzeléknek való, ovális-hosszúkás tök, héja sárgás.

A termés súlya 1-3 kg. A terméshús főzéskor szálakra esik szét, így nem kell gyalulni.

Erőteljes növekedésű. Pöttyös termését késő ősszel kis kocsánnyal szedjük. Jól tárolható.

Közép-Amerikából származik. Mexikótól Peruig őshonos, már régóta ismert, termesztett és fogyasztott növény. Európában kevésbé terjedt el. Ezek a fantasztikus tökfajták reneszánszukat élik az új gasztronómiában. A kettévágott tököt hőkezelni kell. Ez lehet sütő, egy lábosban víz, vagy akár mikrohullámú sütő is. Utána villával.kanállal ki kell szedni a belsejét, amely úgy jön ki, mintha már a tökben valaki lereszelte volna.
Az Istengyalulta tök húsát spagettiként használva olasz ételeket teljesen gluténmentesen, szuper egészségesen tudunk elkészíteni.

Lugasra, vagy fára szokták felfuttatni, mert 10m-es hajtásokat is nevel. Tavaszig is eltartható. Hófehér húsából nagyon finom főzelék készíthető.

Az istengyalulta tök egyéves, lágy szárú, a tökfélék családjába tartozó növény. Gyökérzete fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Föld feletti hajtása igen erőteljes növekedésű.

Termése kissé megnyúlt szabályos kabak. Egy-egy növényen átlagosan 8 termés van, és elérhetik az öt kilogrammot is. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. Az istengyalulta tök húsa 4-5 cm vastag, és fehéres sárga színű. Keményebb, mint a spárgatök húsa. Magja jellegzetes, apróbb, mint a spárgatök magja.

Előnye, hogy jól eltartható, különösen hűvös tároló helyen.

Az árnyékot nem szereti, olyankor a virágok alig termékenyülnek.

Az Istengyalulta tök magról kell szaporítani. A vetőmag április végén, május folyamán,kerüljön a fészkekbe. A sortávolság 2 m, a tőtávolság pedig 1,5 m legyen.

Ápolása kizárólag talajgyomtalanításból áll. Nem kell öntözni.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

Tartalom: kb. 10 mag

Ezermagtömeg: 162,72g

A Laskatök biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Elsősorban a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a peronospora (Pseudoperonospora cubensis), a mézgás varasodás (Cladosporium cucumerinum), az uborka-lisztharmat (Erysiphe cichoracearum), az uborka- és dinnyevész (Corynespora melonis),  a fuzáriumos hervadás, kolletotrichumos betegségek elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

Állati kártevői: levéltetvek .(Aphididae), takácsatkák (Tetranychidae). A levéltetvek ellen a narancsolajos készítmények (PrevB2 és Wetcit), illetve a NeemAzal jelenthetnek megoldást a biotermesztésben

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.