Igen gazdag fehérjében ez a kis hüvelyes növény. Csírája hasonlít a megszokott főtt állapotú lencséhez (pl. lencsefőzelék).
Kis csírákkal a legfinomabb, akárcsak az adzuki bab csíra illetve a mungóbab csíra. Készíthető belőle magtejföllel beízesítve lencsecsíra főzelék, de főtt főzelékekbe is adagolható, így pl. a gyerekek is jobban megeszik elrejtve az ételbe.
Fogyasztható turmixokba összeturmixolt formában, de salátákra szórva igen dekoratív és egészséges ételt kapunk.Jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, szunnyadó állapotban a magocska 28 %-a fehérje, ám csírázáskor megközelíti a 40 %-ot. Fehérjéit élettani szempontból többre becsülik, mint pl. a borsóét vagy a tarkababét.Sok foszfort, káliumot, és B1, B2 vitamint tartalmaz.
A lencse csíra számos a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz, jelentős a vas, cink és magnézium tartalma. Rostokban, pektinben és mézgában is gazdag. Hatékonyan csökkenti a koleszterint. Cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása, mivel mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést.