Leonora

Leonora

1 590 Ft

Nagyméretű fejet nevelő fajta.

17 készleten

Cikkszám: BioV-BROKKOLI-RS580.

A Leonora brokkoli bio vetőmag közepesen korai fajta.

Tenyészideje elég rövid, 75-85 nap, így tavaszai és őszi termesztésre is alkalmas.

Tömeg 0,02 kg
csomagolás

Faj

Bio besorolás

Leonora brokkoli bio vetőmag

A Leonora brokkoli bio vetőmag közepesen korai fajta. Tenyészideje elég rövid, 75-85 nap, így tavaszai és őszi termesztésre is alkalmas.

Aprózódásra kevésbé hajlamos. Maga a növény nagyra nő, stabil, masszív. A fejek súlya nagy, akár 700 g is lehet. Rózsája kékeszöld.

Rendkívül szép, piacos zöldség.

A növény kezdetben egy erőteljes vezérhajtásból áll, amelyik középnagy és nagy virágokat hoz. Termése nagyon jóízű, zsenge.

A Leonora brokkoli szabadföldi fajta, de hajtatásra is alkalmas.

Rendszeres öntözést igényel. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre kiválóan alkalmas.

A keresztesvirágúak családjába tartozó növényt mai formájában mintegy 300-400 év óta ismerjük.

A brokkoli utóbbi években egyre jobban terjed a kiskertekben, bővítve a zöldségválasztékot. Miután nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető, s ami miatt különösen kedvelik a karfiollal szemben, hogy a központi zöld rózsa levágása után a levélhónaljakból még kisebb rózsák fejlődnek, amelyek a fagyokig szedhetők.

A Leonora brokkoli szaporítható közvetlen helyrevetéssel és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántanevelés céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk.

A Brokkoli bimbós termését éles késsel, 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. A főhajtás végének levágása után az oldalhajtásokon kisebb, de felhasználható fejek képződnek, ezért az öntözést ne hagyjuk abba.
Későbbi magvetéssel, ill. kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést. Sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.

Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. A Brokkoli vastag, húsos szára nyersen is finom csemege.

A Leonora BROKKOLI GYÓGYHATÁSA:

A Leonora brokkolinak a bimbóskelhez hasonlóan igen nagy az ásványi anyagtartalma. Különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban magas C-vitamin-tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét. Emellett karotintartalma sem lebecsülendő.

Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére. Vigyázzunk az előfőzésével, mert a karfiollal ellentétben hajlamos a túlfövésre, tehát széteshet.

Nemrégiben kimutattak belőle egy indolszerű anyagot. Amely más káposztafélékben, például a bimbós kelben is előfordul. De legnagyobb mennyiségben a brokkoliban található. Ez az anyag a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti. Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére.

Vetés szabadföldbe: április első fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: június első felétől augusztus végéig

Tartalom: kb. 50 mag

Ezermagtömeg: 2,58 g

A Leonora BROKKOLI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A káposztafélék közös kártevői a földibolhák és a káposzatlepkék hernyói. Korai, finom leveleit különösen a földibolhák szeretik. Ezek a kártevők két helyről támadhatnak, Ha előző évben már volt földibolha kártételünk, akkor az áttelelt rovarok már tavasszal gondot okozhatnak. Ellenük ARTIS Pro-val végzett talajfertőtlenítés jelenthet megoldást. Amikor a szántóföldeken elvirágzik a repce majd elkezd megkeményedni a szára, akkor a repcén felszaporodott földibolhák indulnak el a kertek felé új táplálékforrást keresve. Ez általában június elején következik be és olyan mennyiségben, amelyet csak takarással tudunk tökéletesen megoldani. Fátyolfóliával, vagy vektorhálóval kell hermetikusan letakarni a káposztaféléket. Amikor már rajta vannak a kártevők a növényen, akkor a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

A Leonora brokkolit támadó káposztalepke ellen permetezhetünk DIPEL bakteriális készítménnyel, de sokkal jobb, ha megelőzésképpen lepkehernyó elleni petefürkészeket telepítünk.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

 

FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.