Lestyán

Cikkszám: BioV-LESTYÁN-RS112.

Lestyán

1 390 Ft

“Vegetafűszer”, zöldségkeverékekbe.

10 készleten

Tömeg 0.01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Lestyán bio vetőmag

A lestyán bio vetőmag impozáns megjelenésű fűszer- és gyógynövény.

A zeller és a petrezselyem jó tulajdonságait, illatát egyesíti magában. Régebben közkedvelt házikonyhai és gyógynövény volt. Jelentősége napjainkban ismét növekszik.

Az ernyősvirágzatúak családja Levisticum nemzetségének 3 faja közül a L. officinale a legjobban elterjedt Európában és Észak-Amerikában. Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularéjában is szerepel és Dioszkoridész is megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

A növény első évben gyökértörzset és alig elágazó, erős gyökeret hoz, tőlevelekkel. A második évtől kezdődően évente virágos szárat is fejleszt. Egy-egy tő 6-8 évig elél.

Környezeti igény:

Kevésbé hőigényes, ez a mérsékelt éghajlaton is lehetővé teszi a termesztését. Magjai 4-5 °C-on csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 20 °C körüli hőmérséklet, mégis, ha lehet, melegebb fekvésű helyet válasszunk számára, hogy nagyobb illóolaj-tartalmú termést kapjunk. Levelei fagyérzékenyek, csupán mínusz 2 °C-ot viselnek el. A gyökerek azonban a kemény, száraz, hideg teleken is jól áttelelnek, ritkán fagynak ki.

Fényigényes. Mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet. A talaj jó táperőben legyen, hogy nagy tápanyagigényét több évre ki tudja elégíteni, de közvetlenül szervestrágyázott helyre ne ültessük.

A lestyán palántát szabad földben neveljük 20 cm-es sor- és 8-10 cm-es tőtávolsággal. Késő ősszel vagy tavasszal, március-április táján vessük. Az ágyást folyamatosan tartsuk gyommentesen, nyári nagy melegben néhányszor öntözzük meg.

Szaporítás:

A palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki 60×40 cm-re. A fiatal növényeket néhány cm-rel mélyebbre helyezzük, mint ahogy a palántanevelő ágyban voltak és 4-5 cm-es földtakarással védjük a téli fagyoktól.

A lestyán évközi ápolási munkái között a gyomtalanítás a legfontosabb. A helyrevetett állománynak 3-4 leveles korban állítsuk be a tőszámát.A gyökeréért termesztett lestyánról a kialakuló magszárakat tőből törjük ki.

Biológiai növényvédelem:

A kártevő gombák közül a peronoszpóra és szeptóriás levélfoltosság előfordulására többéves állományban gyakrabban számíthatunk.Ilyenkor a Polyversumot használjuk.

Az állati kártevők közül a levéltetvek okozzák a legnagyobb gondot, ezek ellen a PrevB2 narancsolajos készítmény jó megoldás egy biokertben.

A levelek szedését nyár elején és ősszel, még sárgulás előtt végezhetjük. Legegyszerűbb 8-10 cm-es csonk visszahagyásával szárastól lesarlózni, majd megszárítani. Egy évben kétszer vághatjuk, de az elsőéves fiatal állományt csak ősszel vágjuk.

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották.

Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

Felhasználás:

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak föld alatti szárát, rizómáját szedik. Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense. A neve is valószínűen összefüggésben van ezzel – a latin levare = könnyíteni szóból származtatják.

Évelő növény. Húsokhoz, levesekhez, salátákhoz és fűszerkeverékben kitűnő. Akár két méteresre is megnőhet (3-4 év alatt).

Vetés ideje palántaneveléshez: február második fele-április vége

Vetés szabadföldbe: április-május végéig/augusztus második fele-szeptember eleje

Kiültetés szabadföldbe: április-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: május-szeptember végéig

Tartalom: kb. 20 db mag

Ezermagtömeg: 2,82 g

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A lestyán Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag

lestyán bio vetőmag