Lestyán

Lestyán

330 Ft

A Vegeta ízét meghatározó fűszernövény

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-LESTYAN-RD116.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Lestyán vegyszermentes fűszer vetőmag

A Lestyán vegyszermentes fűszer vetőmag 2 m magasra növő, impozáns megjelenésű fűszer- és gyógynövény.

A zeller és a petrezselyem jó tulajdonságait, illatát egyesíti magában. Régebben közkedvelt házi konyhai és gyógynövény volt. Jelentősége napjainkban ismét növekszik.

A növény első évben gyökértörzset és alig elágazó, erős gyökeret hoz, tőlevelekkel. A második évtől kezdődően évente virágos szárat is fejleszt. Egy-egy tő 6-8 évig elél.

A Lestyán termesztése:

Kevésbé hőigényes, ez a mérsékelt éghajlaton is lehetővé teszi a termesztését. Magjai 4-5 °C-on csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 20 °C körüli hőmérséklet, mégis, ha lehet, melegebb fekvésű helyet válasszunk számára, hogy nagyobb illóolaj-tartalmú termést kapjunk. Levelei fagyérzékenyek, csupán mínusz 2 °C-ot viselnek el. A gyökerek azonban a kemény, száraz, hideg teleken is jól áttelelnek, ritkán fagynak ki.

Fényigényes. Mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet. A talaj jó táperőben legyen, hogy nagy tápanyagigényét több évre ki tudja elégíteni, de közvetlenül szervestrágyázott helyre ne ültessük.

A palántát szabad földben neveljük 20 cm-es sor- és 8-10 cm-es tőtávolsággal. Késő ősszel vagy tavasszal, március-április táján vessük. Az ágyást folyamatosan tartsuk gyommentesen, nyári nagy melegben néhányszor öntözzük meg.

A palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki 60×40 cm-re. A fiatal növényeket néhány cm-rel mélyebbre helyezzük, mint ahogy a palántanevelő ágyban voltak és 4-5 cm-es földtakarással védjük a téli fagyoktól.

Évközi ápolási munkái között a gyomtalanítás a legfontosabb. A helyrevetett állománynak 3-4 leveles korban állítsuk be a tőszámát.A gyökeréért termesztett lestyánról a kialakuló magszárakat tőből törjük ki.

A kártevő gombák közül a peronoszpóra és szeptóriás levélfoltosság előfordulására többéves állományban gyakrabban számíthatunk.Ilyenkor a Polyversumot használjuk.

Az állati kártevők közül a levéltetvek okozzák a legnagyobb gondot, ezek ellen a PrevB2 narancsolajos készítmény jó megoldás egy biokertben.

A Lestyán felhasználása:

A levelek szedését nyár elején és ősszel, még sárgulás előtt végezhetjük. Legegyszerűbb 8-10 cm-es csonk visszahagyásával szárastól lesarlózni, majd megszárítani. Egy évben kétszer vághatjuk, de az elsőéves fiatal állományt csak ősszel vágjuk.

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották.

Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak föld alatti szárát, rizómáját szedik. Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense. A neve is valószínűen összefüggésben van ezzel – a latin levare = könnyíteni szóból származtatják.

Évelő növény. Húsokhoz, levesekhez, salátákhoz és fűszer keverékben kitűnő. Akár két méteresre is megnőhet (3-4 év alatt).

Vetés ideje palántaneveléshez: február második fele-április vége.

Vetés szabadföldbe: április-május végéig/augusztus második fele-szeptember első fele

Kiültetés szabadföldbe: április-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: május-szeptember végéig

Tartalom: 1,5g

Vegyszermentes fűszer vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.