Levendula

Levendula

1 450 Ft

Fantasztikus illat a kertben, virágja nyugtató hatású. 

Elfogyott

Cikkszám: CS-LEVENDULA-GAB-066.

A levendula lila virágú, magas illóolaj tartalmú félcserje. Kedvelt gyógy- és dísznövény.

Mediterrán származású. Napos, meleg helyet szeret.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

LEVENDULA BIO FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY palánta

A levendula lila virágú, magas illóolaj tartalmú félcserje. Kedvelt gyógy- és dísznövény.

Mediterrán származású. Napos, meleg helyet szeret. Tápanyagban szegény, meszes, homokos talajokon érzi magát legjobban. Nem igényel öntözést, a pangó vizet kifejezetten rosszul bírja, a gyökere könnyen berohad.

Fő virágzása június-júliusra tehető, majd egészen szeptemberig lehet számítani gyérebb utóvirágzásra.

Igénytelen növény lévén, kevés ápolást igényel. Szép dús bokrot akkor kapunk, ha minden ősszel vagy kora tavasszal kb. kétharmadára visszametsszük az ágakat. Viszonylag jól túri a hideget, de -10° alatt visszafagyhat, ezért hideg teleken érdemes a tövét takarni.

A növény magassága 40-60 cm, az idősebb bokrok átmérője 80-120 cm. A francia levendula virágai 1-3%, illóolajat tartalmaznak, melyeknek értékét a bennük lévő linalil-acetát tartalom fejezi ki.

Több okból is helye van a biokertben. A megfigyelések szerint riasztja a hangyát és a levéltetveket ezért a környezetében lévő növények nem tetvesednek. Illatos virágai vonzzák a méheket és egyéb beporzókat. Ezek mellett ideális alacsony térelválasztó sövénynek az ágyások, utak mellé.

Sűrű lila álfüzér virágzatát hosszú virágzatszár emeli ki a lomb közül. Begyűjtéskor a szár tövénél levágva szedjük csokorba a virágokat, majd fellógatva szárítsuk.

A virágok nyugtató és epehajtó, az illóolaj antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. A virágdrogokat és az illóolajat egyaránt használják reumás bántalmak elleni fürdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére.

A virágjából főzött tea vagy az illóolaj párologtatva enyhíti a fejfájást, nyugtatólag hat az idegekre, enyhíti a bél- és gyomorgörcsöket.

A konyhai felhasználása is kezd egyre népszerűbbé válni. Használják édességek ízesítésére, szörpöt készítenek belőle, de mediterrán receptekben húsok fűszerezésénél is előfordul.

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink:

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk bio minősítésű kertészetből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt FB oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhozszállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.