Lillesol sárga

Lillesol sárga

1 625 Ft

Új, Reinsaat nemesítésű különleges sárga patisszon.

13 készleten

Cikkszám: BioV-TOK-RSkü17.

A Lillesol sárga patisszon bio vetőmag termése korai típus.

Termése sötét sárga, széle hullámos. Termés húsa krémszínű, tömör és ízletes.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Lillesol sárga patiszon bio vetőmag

A Lillesol sárga patisszon bio vetőmag termése korai típus. Termése sötét sárga, széle hullámos. Termés húsa krémszínű, tömör és ízletes.

A Lillesol sárga patisszon erős növekedésű, korlátozott ideig tárolható. Rendkívül dekoratív zöldség különlegesség.

A Lillesol sárga patisszon indátlan, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Csillag alakú, sárga termése vastaghúsú, 1-1,5 kg tömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra alkalmas. A szedési időtől függően diónyi nagyságtól tányér nagyságig változó méretű lehet.

Egy-egy tő bekerülhet magas-, vagy dombágyásba is, de növekedését szabályozni kell, hogy ne nyomja el a szomszédait.

A patisszon Amerikából származik. Főként Kalifornia vidékén már régóta ismert az ottani indiánok köreiben, onnan terjedt el Európán és Ázsián át az egész Földön. Magyarországon csak az 1960-as évek végétől ismert szélesebb körben.

A csillagtök egyéves növény, amely lehet indás, vagy bokros, ún, guggonülő.

Könnyen melegedő talajokon terem a legjobban.

Erőteljes gyökérzete miatt öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve száraz időben végzett magvetéskor és tartós szárazság idején öntözzük. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adjunk, hogy elkerüljük a párás klímát és ezen keresztül lisztharmatot.

A Lillesol sárga patisszon magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 13-14 °C, vagy magasabb.

A Lillesol sárga patisszon helyrevetéssel vagy tápkockákban előnevelt palántákkal is szaporítható. Biokertekben mindig az utóbbit javasoljuk. A helyben kelt növény gyorsabban és mélyebben tudja fejleszteni a gyökereit és nem kell külön edzeni leendő helyéhez. Sokkal erősebb növényeket kapunk így, amelyek többet teremnek és ellenállóbbak.

A Lillesol sárga patisszont a virágzás után folyamatosan, hetente két-háromszor is szedjük, mert a szedés elmaradásával csökken a virágzás intenzitása.

Többféleképpen használhatjuk fel. Savanyítják az uborkához hasonlóan, lehet belőle készíteni más zöldségekkel csalamádét is. Készíthető belőle saláta; rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.

Vetés ideje palántaneveléshez: április első fele-május első feléig

Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Tartalom: kb. 9 mag

Ezermagtömeg: 91,86 g

A Lillesol sárga patisszon biológiai növényvédelme:

Vetés előtt érdemes AMAZON élő bakteriális készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló lesz.

Ezekenél az ellenálló fajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit az AMAZON élő bakteriális készítményünkkel, vagy Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Utóbbi készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a csúcsrothadás, repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Ha valami baja van, akkor a cukkini sok virágot elrúg. Kifejezetten érzékeny a talaj nagy sótartalmára és a relatív kálcium hiányra. Ahol ilyen problémákat tapasztalunk, ott a felszívódást serkentő KELATERRA liquid huminsavas készítményt, vagy szerves kalcium lombtrágyákat, például Aminocalt használjunk.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt kezeljük AMAZON nevű élő bakteriális készítményünkkel.

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni, illetve friss csalánlé (URTICA) permetezésével.

A patisszonnak a gyors növekedése, folytonos terméskötése miatt sok tápanyagra van szüksége. Nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészekbe vessük, azaz ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk egy lapátnyi (bio) trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. Erre a célra tökéletesen megfelel Orgevit fermentált bio trágyánk is.

A teljes technológiánkat ITT találja:

TECHNOLÓGIAI OLDAL

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.