Lillesol sárga patiszon bio vetőmag
A Lillesol sárga patisszon bio vetőmag termése korai típus. Termése sötét sárga, széle hullámos. Termés húsa krémszínű, tömör és ízletes.
A Lillesol sárga patisszon erős növekedésű, korlátozott ideig tárolható. Rendkívül dekoratív zöldség különlegesség.
A Lillesol sárga patisszon indátlan, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Csillag alakú, sárga termése vastaghúsú, 1-1,5 kg tömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra alkalmas. A szedési időtől függően diónyi nagyságtól tányér nagyságig változó méretű lehet.
Egy-egy tő bekerülhet magas-, vagy dombágyásba is, de növekedését szabályozni kell, hogy ne nyomja el a szomszédait.
A patisszon Amerikából származik. Főként Kalifornia vidékén már régóta ismert az ottani indiánok köreiben, onnan terjedt el Európán és Ázsián át az egész Földön. Magyarországon csak az 1960-as évek végétől ismert szélesebb körben.
A csillagtök egyéves növény, amely lehet indás, vagy bokros, ún, guggonülő.
Könnyen melegedő talajokon terem a legjobban.
Erőteljes gyökérzete miatt öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve száraz időben végzett magvetéskor és tartós szárazság idején öntözzük. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adjunk, hogy elkerüljük a párás klímát és ezen keresztül lisztharmatot.
A Lillesol sárga patisszon magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 13-14 °C, vagy magasabb.
A Lillesol sárga patisszon helyrevetéssel vagy tápkockákban előnevelt palántákkal is szaporítható. Biokertekben mindig az utóbbit javasoljuk. A helyben kelt növény gyorsabban és mélyebben tudja fejleszteni a gyökereit és nem kell külön edzeni leendő helyéhez. Sokkal erősebb növényeket kapunk így, amelyek többet teremnek és ellenállóbbak.
A Lillesol sárga patisszont a virágzás után folyamatosan, hetente két-háromszor is szedjük, mert a szedés elmaradásával csökken a virágzás intenzitása.
Többféleképpen használhatjuk fel. Savanyítják az uborkához hasonlóan, lehet belőle készíteni más zöldségekkel csalamádét is. Készíthető belőle saláta; rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.
Vetés ideje palántaneveléshez: április első fele-május első feléig
Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele
Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig
Tartalom: kb. 9 mag
Ezermagtömeg: 91,86 g
A Lillesol sárga patisszon biológiai növényvédelme:
Vetés előtt érdemes AMAZON élő bakteriális készítményünkkel kezelni a vetőmagot.
Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló lesz.
Ezekenél az ellenálló fajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit az AMAZON élő bakteriális készítményünkkel, vagy Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Utóbbi készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a csúcsrothadás, repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.
Ha valami baja van, akkor a cukkini sok virágot elrúg. Kifejezetten érzékeny a talaj nagy sótartalmára és a relatív kálcium hiányra. Ahol ilyen problémákat tapasztalunk, ott a felszívódást serkentő KELATERRA liquid huminsavas készítményt, vagy szerves kalcium lombtrágyákat, például Aminocalt használjunk.
Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt kezeljük AMAZON nevű élő bakteriális készítményünkkel.
A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni, illetve friss csalánlé (URTICA) permetezésével.
A patisszonnak a gyors növekedése, folytonos terméskötése miatt sok tápanyagra van szüksége. Nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészekbe vessük, azaz ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk egy lapátnyi (bio) trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. Erre a célra tökéletesen megfelel Orgevit fermentált bio trágyánk is.
A teljes technológiánkat ITT találja:
REINSAAT VETŐMAGOK
A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.
Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.
A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.
Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.
Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.