Lincoln 250g

Lincoln 250g

590 Ft

Későn érő, bőtermő, ellenálló fajta, hatalmas, könnyen fejthető hüvelyekkel.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-ZOLDBORSO-RD376.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Lincoln velőborsó 250g

A Lincoln hosszú tenyészidejű velőborsó.

Késői fajta, nagyméretű szemekkel.
Kifejezetten bőtermő, intenzív termesztésre is alkalmas fajta.

Ez a borsó kifejezetten nagyra nő, 80 cm magas, mindenképpen támasztékkal termesszük! Nem szükséges túl erős és magas támrendszer. Egy méteres karókra akasszunk valamilyen hálót, amelyre saját maga kacsok segítségével felfut. Anélkül elfekszik a földön, amely a kórokozóknak könnyű bejutást enged és sokkal kevesebbet is terem.

Nagyon hosszú hüvelyeiben 10 nagy szem található.

Alapvetően jó állóképességű, Fuzáriumos tőhervadással szemben ellenálló, de jó minőségű talajt igényel.

Hüvelyei nagyon szép színűek, nagyok és könnyen kifejthetők. Friss fogyasztásra és házi fagyasztásra tökéletes.

A hüvelyek teljes kifejlődéséig nagyon zsengék, mégis nagy szemeket szedhetünk róla, ha azonban túl sokáig hagyjuk a növényen, megöregedhet, ilyenkor főzhetünk belőle olyan különleges ételeket, mint a borsópörkölt, vagy pürésíthetjük. Lehet belőle igazán finom szárazborsót is készíteni, ha ugyanúgy hagyjuk kiszáradni, mint a szárazbabokat szokás.

Az egészséges és vegetáriánus, vegán táplálkozásban alapvető szerepet tölt be a helyben termesztett fehérjedús élelmiszerek között. Magas a szénhidráttartalma és kalóriaértéke is majdnem egyenértékű a krumpliéval, fehérje tartalma pedig háromszor annyi. Mindezek mellett jelentős C-, B1- és B2-vitaminforrás is, amik szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Másodnövényként nem javasolt.

Nagy zöldtömege és magas fehérjetartalma miatt a teljes növény értékes alapanyag a biokertészetben. A szedés utáni maradványokat mindenképpen komposztáljuk, vagy használjuk mulcsnak, mert itt nem lép fel a “pentozán hatás”, hiszen nagyon jó a szén/nitrogén aránya.

A talajt ugyanilyen nagy mértékben gazdagítja nitrogénnel és növeli a humusztartalmat, mert nagy gyökérfelületén rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium képes megtelepedni, amelyek szükségesek a talaj természetes tápanyagellátó képességének megtartásához.

Áprilisban-májusban vessük. A folyamatos szedés érdekében szakaszolt vetése javasolt, vagy korai borsókkal illesszük vetési sorba. Érzékeny az alacsony talaj-hőmérsékletre, ezért korai vetésre nem alkalmas.

Vetőmagszükséglet: 100-120g/10 m2 .

Sortávolság: 30 – 40 cm, tőtávolság 4 – 5 cm, vetésmélység: 5 – 7 cm, (laza talajon mélyebben).

Optimális csírázási hőmérséklet 10 – 13 0C felett, csírázási idő: 9-13 nap.

Általános ellenálló képessége jó, de mivel hosszan van a termőhelyen, ezért több kártevő megtalálja.

Tipp: a káposztafélék, a retek és a korai répa jó szomszédai, de hagymát ne ültessünk mellé!

Vetés szabadföldbe: április-május

Betakarítás ideje szabadföldön: június második fele-július vége

Tartalom: 250g

A BORSÓ BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni  AlgilBio-val.

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő elővetemények nagy tápanyagigényű zöldségek számára. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani AlgilBio oltóanyagunkkal.

Gombás és bakteriális rothadás ellen AMAZON készítményünk nyújt védelmet.

Késői, vagy őszi termesztés esetén a borsókat akácmoly és gyapottok bagolylepke ellen is szükséges lehet megvédeni.

Erre a DIPEL bakteriális permetszer, vagy lepkehernyók elleni petefürkészeink alkalmasak.

Kihelyezésükről tekintse meg az alábbi videót:

PETEFÜRKÉSZEK KIHELYEZÉSE

Vegyszermentes vetőmagok

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.