London pepin

London pepin

4 500 Ft

Kellemes, fűszeres ízű, sokáig tárolható, történelmi angol fajta.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-LONDON-PEPIN-ALMA-FAR011.
Kategóriák: , .

A London Pepin alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány angol fajta.

Húsa sárgásfehér, porhanyós, édes-savanykás, aromásan, fűszeres ízű.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

London pepin alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A London pepin alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány régi angol eredetű tájfajta, már 1580 körül ismerték. Edzett, nagyon ellenálló fa.

Vadalma magoncon működik a legjobban, ennek ellenére gyorsan fordul termőre és nem nő túl nagyra. Koronája közép-nagyra fejlődik, metszés nélkül szabálytalan, szétterülő gömb.

Élettartama hosszú.  Szakaszosan terem, alternáciára hajlamos, azaz néhány évente “pihen”, azaz alig hoz termést. Közepes termésmennyiségekre képes. Nagyon óvatosan szabad csak metszeni, mert termőrügyeit több éves vesszőkön hozza, ezért aki ugyanúgy metszi, mint a modern, intenzív fajtákat, az évekkel előre “leszüreteli” a fát!!!

Tömegtermesztésre ajánlott fajta. Gyümölcse értékes almánk, melyet keresnek a piacon.  Az egész világon termesztik, bár a modern fajták többnyire kiszorítják már.

Szedése egészen október végén történik és onnantól márciusig fogyasztható.

Jól termékenyül, legjobb párjai a Téli arany pármen és a Jonathán.

Gyümölcse lapított gömb lakú, mely tompa csúcsban végződik. Héja vékony, sima, zsíros tapintatú. Világos sárga, napos oldalán barnáspiros, pettyezett. Húsa sárgásfehér, tömött, porhanyós, leveses, édes-savanykás, aromásan, fűszeres ízű.

Az alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

A monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.