Lucerna 250g

Lucerna 250g

1 190 Ft

Univerzális biokert növény, mely táplálja a talajt, vonzza a hasznos állatokat és emberi reformtáplálék, gyógynövény.

3 készleten

Cikkszám: VegyszmV-LUCERNA-RD302.
Tömeg 0,25 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Lucerna vegyszermentes vetőmag 250g

A Lucerna vegyszermentes vetőmag  nagy fehérjetartalmú, pillangós virágú takarmánynövény.

Őshazája a közel-keleti géncentrumban van, innen terjedt el Európában. Hazánkban a XVIII. század végén honosította meg a Tessedik Sámuel.

Magyarországon a lucerna néhány évtized alatt elterjedt. Egy évszázad során a természetes szelekció révén a legjelentősebb termesztési tájkörzetben, a Tiszántúlon az ott uralkodó szélsőséges ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó, jó fagy- és télállóságú, szárazságtűrő tájfajták jöttek létre. A múlt század végétől vetőmagja is keresett exportcikk lett. A lucerna termesztése teljesen gépesített, öntözéses és öntözés nélküli gazdálkodásba is jól beilleszthető.

A lucerna az egyik legértékesebb szálastakarmány. Magas emészthető nyersrost-tartalma miatt különösen az összetett gyomrú állatfajok (szarvasmarha, juh) takarmányozásában játszik meghatározó szerepet.

Elővetemény-értéke kiváló, a gyökérzetén szimbiózisban élő Rhizobium baktériumok segítségével légköri nitrogént fixál, amelynek mennyisége 100-200 kg-ot is elérhet feltöréskor hektáronként. Mindemellett mélyre hatoló, kiterjedt gyökérrendszere jelentős szervesanyag-tömeget hagy vissza a talajban, javítja annak fizikai struktúráját, drénező hatást fejt ki. Az eróziónak kitett területeken jelentős talajvédő hatású.

Mindez a kiskerti hasznosításban is igaz.

A lucerna gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba, ahonnan nagyon sok tápanyagot gyűjtenek össze. Ennek hála, a növény föld feletti része, a levelei bőségesen tartalmaznak béta-karotint, B-, C-, D-, E-, K-, U-vitamint, ásványi sókat, káliumot, vasat, kalciumot és foszfort. Nyomelemekben is igen gazdag: nikkel, foszfor, kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, kén, nátrium, és az antioxidánsként ismert tricin. A lucerna a klorofillban leggazdagabb táplálékok egyike.Javítja a táplálékok felszívódását, mivel a lucernában megtalálható az emésztés 8 fontos enzimje. Egyedülállóan jó erősítő, védő és gyógyító hatású.

A Lucerna jótékony hatásai:

Immunrendszert erősítő hatása kétségtelen, mindemellett lassítja az öregedést, a leépülés folyamatát.

Növeli a szellemi és a fizikai életerőt, és segíti a jobb alvást továbbá nagyon jó hashajtó, természetes vízhajtó, és lázcsillapító.

A lucerna rendkívüli hatékonyságát jelzi az is, hogy elősegíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, valamint több nyomelem felszívódását és beépülését a szervezetbe.

A kalcium és a foszfor a fejlődés és az idős szervezet csontrendszerének és a fogazatnak igen hasznos. A lucerna a csontok és a fogak erősítésére ugyanolyan alkalmas, mint a csontritkulás megelőzésére, illetve azon folyamat lassítására.

Ezenkívül a lucernát alkalmazzák idült és heveny húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás gyógyítására is. Jótékony hatással van az ízületi és reumás fájdalmakra.

Felfúvódások és fekélyek, étvágytalanság gyógyításában is igen pozitív hatású, mert a nyers káposztához és káposztaléhez hasonlóan gazdag U vitaminokban, melyet gyakran használnak a peptikus fekély kezelésénél. A fekély a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélben keletkezik amiatt, mert a nyálkahártya elveszíti ellenállási képességét a gyomornedv savas hatásával szemben. A lucerna alkalizáló hatása azonban jól közömbösíti a gyomorsavat.

Az U-vitamin a metionin aktivált alakja. Elősegíti a gyomor-és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának regenerálódását. U-vitamint a lucernán kívül a nyers káposzta és a savanyú káposztalé is emelt mennyiségben tartalmaz.

Magas az enzimtartalma, ennél fogva gyorsan reakcióban lép a mérgekkel és a gyomorban összegyült nyálkával. Gazdag klorofilltartalma miatt a lucerna kiváló méregtelenítő, dezodoráló, szájszagtalanító hatású.

Magas rosttartalma miatt jó székletlazító, enyhíti a székrekedést, csökkenti a puffadást. Gombaellenes hatóanyagot is tartalmaz, ezzel támogatja a probiotikumok hatását.A lucerna erőteljes lúgosító hatású, melynek köszönhetően javítja a tápanyagok felszívódását, tisztítja a májat és a véráramot a káros koleszterinlerakódásoktól. Gyulladáscsökkentő, detoxikáló hatású.

Gazdag növényi fehérjékben és nyolc féle esszenciális aminosavat tartalmaz. Lényeges, hogy hatását lassan fejti ki, de az mélyreható. Talán egyetlen más zöldségféle vagy gyümölcs sem tartalmaz annyi vitamint és ásványi sót, mint a lucerna.

Mivel a lucerna sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz magas dózisban és ezek felhalmozódnak, csak 2-3 hónapig szabad lucernát fogyasztaniuk azoknak, akik az említett idült betegségben szenvednek.

Vetés szabadföldbe: március és szeptember

Virágzási idő: június első fele-szeptember végéig

Tartalom: kb.10g

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.