Luna

Luna

6 990 Ft

Lengyel, nagybogyójú, édeskés ribizli.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-RIBIZLI-JAR-035.
Kategóriák: , .

A Luna ribizli konténeres cserje egy lengyel piros ribizli fajta.

Savtartalma alacsony, ezért íze még édesebbnek tűnik. A fürthossz közepes.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Luna ribizli konténeres cserje

A Luna ribizli konténeres cserje egy lengyel piros ribizli fajta. A lengyel bogyósgyümölcs nemesítés méltán híres, ez a fajta például óriási bogyóival hódít. A gyümölcs átmérője akár az 1 cm-t is elérheti és kifejezetten édes. Savtartalma a ribizlik között alacsonynak számít, ezért íze még édesebbnek tűnik. A fürthossz közepes.

Középkorai termésű, a Johnkeer VanTets fajta után kb. 2 héttel.

Rendkívül erős bokrot nevel, amely gyorsan termőre fordul. Harsogó zöld levelei azonban homokos talajon, teljes napnak kitett helyen megéghetnek.

A piros ribiszke termőkörzetének legdélebbi részén vagyunk. Az éghajlatváltozás miatt egyre kevésbé fog megélni nálunk ez a finom, egészséges gyümölcs. De hűvösebb, árnyékosabb fekvésben még jó ideig velünk lehet kertjeinkben. Mindig szellős, de félárnyékos, árnyékos helyre ültessük. Keleti falak elé, gyümölcsfák, vagy pergolák alá. Igényei nagyon hasonlítanak a málnára. Enyhén savanyú, humuszos kerti talajban érzi magát legjobban. A sívó homokot és a pangó vizet nem tolerálja.

Jó terméshez azonban öntözni kell.

A növényt nagyméretű konténerben adjuk. Nagy, már termő növény, melyet ha telephelyen adunk át, akkor több, mint 1 méteres. Futáros kiszállítás esetén erősen visszametsszük, ez azonban a jövő évi termőképességet nem befolyásolja túlságosan, mert a metszést jól viseli.

A konténeres cserje ugyan bármikor ültethető, ennek ellenére a vegetáción kívüli (november-március) ültetést javasolunk. A minimum 50x50x50 cm-es ültetőgödör aljára tegyünk trágyát. Nálunk erre az Orgevit a legalkalmasabb.

a Luna ribizli konténeres cserje BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME:

A legelső károsító tavasszal a ribizli levélpirosító tetű. Általános kártevő, minden ribizlinél figyelni kell a megjelenésére. Szívogatása nyomán a ribizli fiatal levelei hólyagosak és pirosak lesznek. Nagyon hasonlít a kinézete az őszibarack, tafrinás levélfodrosodására, ez azonban nem gombás betegség, ezért elegendő a levéltetveket eltüntetni a növényről. Mivel ez egy makacs kártevő, ezért először szedjük le a deformálódott leveleket és közvetlenül utána permetezzük le a növényt (amennyire lehet a levelek fonákját) narancsolajos (Wetcit), vagy neem kivonatos (NeemAzal) készítménnyel.

A magas UV sugárzás miatt minden ribizlinek meg tud égni a levele, ami csúnya száradással jár. Ilyenkor takarást és vizet kell biztosítani a növénynek.

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá DCM gyümölcs fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve. Természetesen telepítéskor nagyobb adag trágyát tegyünk a gödörbe. Erre az Orgevit trágyánkat javasoljuk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.