Magyar kincs Szentesi

Magyar kincs Szentesi

355 Ft

Klasszikus zöldbélű sárgadinnye, régi magyar fajta.

27 készleten

Cikkszám: VegyszmV-SARGADINNYE-SZ305.

Az Magyar kincs sárgadinnye vegyszermentes vetőmag nagyon korai, jó termőképességű, középerős növekedésű fajta.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Magyar kincs sárgadinnye vegyszermentes vetőmag

Az Magyar kincs sárgadinnye vegyszermentes vetőmag nagyon korai, jó termőképességű, középerős növekedésű fajta.

Finoman hálózott héjú, édes, zöld bélű sárgadinnye. A gyümölcsök kb. 1 kg-osra nőnek.

Korai érésű.

Meleg helyre ültetve szabad földön akár helybe vetve is termeszthető. Ilyenkor fészekbe vessük.

Régi magyar fajta.

Tipp: a főhajtásokat a 4. ízköznél csípjük vissza a gazdag termés érdekében.

Ázsiai eredetű gyümölcs, termesztési technológiáját illetően zöldség. Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Legújabb genetikai kutatások a géncentrumát Indiába teszik.

A sárgadinnye termesztése csak ott ajánlott, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.

Jó, tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.

A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes Gyümölcsözön fermentált bio trágyánkat tenni a sárgadinnye alá a fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van.

Helyrevetés esetében a karógyökere mélyre hatol, eléri a 80-110 centiméteres mélységet is, hajtásrendszere pedig leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Termeszthetjük támrendszer mellett, de támrendszer nélkül is. A kelés után nagyjából 30-40 centiméteres magassági nő felfelé, ha eléri ezt a magasságot, akkor lefekszik.

A sárgadinnye elsődleges oldalhajtásai a főhajtások alsó lomblevél hónaljában fejlődnek ki, majd ismét elágazódnak.

Leveleinek alakja fajtajelleg.

Érdekesség, hogy a magvak 7-8 évig is megtartják csírázóképességüket és második évben jobban kelnek mint közvetlenül a magfogás után.

A Magyar kincs sárgadinnye jótékony hatásai:

A sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős.

Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így a sárgadinnye kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel.

A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be – többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnye gyümölcsében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.

Vetés ideje palántaneveléshez: április első fele-május első fele

Kültetés szabadföldbe: május első-fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől augusztus végéig

Tartalom: 2g

A Magyar kincs sárgadinnye biológiai növényvédelme

Palántaneveléshez érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Az ellenálló fajtáknál beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Érdemes a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünket használni. Ennek a készítménynek előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten dinnyékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, didimellás , kolletotrichumos betegségek és a dinnyeperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.