Majoranna

Majoranna

395 Ft

Húsételek fűszere.

7 készleten

Cikkszám: VegyszmV-MAJORANNA-RD124.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Majoranna vegyszermentes fűszer vetőmag

A Majoranna vegyszermentes fűszer vetőmag elterjedt fűszer, gyomornyugtató gyógyszer. Egynyári fűszernövény, nagyon intenzív aromájú.

Melegebb éghajlaton évelő.

A Majoranna termesztése:

Igényes fűszernövény. Termesztésének van néhány kritikus pontja, ezek közé tartozik hőigényének kielégítése. Magjai 10 °C felett indulnak csírázásnak, az optimális csírázási hőmérsékletük azonban 20 °C körül van. A kis csíranövények legföljebb egy-két fokos talaj menti fagyot viselnek el, azt is csupán átmenetileg. Kelés után a tartósan hideg idő az egész állomány pusztulását okozhatja. Növekedéséhez legalább 15-18 °C szükséges, azonban 20-25 °C a kedvező. Erős lehűlés, 10 °C körüli hőmérséklet a növény egész növekedését leállítja. Hűvös tavaszon és nyáron kevés illóolaj-tartalmú, alacsony terméshozamra számíthatunk. Különösen fontos, hogy a bimbózás időszakában sok meleget és napfényt kapjon.

Meleg igényessége fényigénnyel is párosul, még gyenge árnyékot sem tűr. Kifejezetten a napos oldalak növénye. Virágainak kialakulásához hosszú nappalokra van szükség. Ebben az időszakban tartósan borús idő csökkenti a virágok számát és a meglévő virágok közül is sok meddő marad.

Viszonylag nagy a vízigénye, öntözéssel vagy nagyon jó vízgazdálkodással termeszthető biztonságosan. Nemcsak a csírázáshoz, hanem egész fejlődése során egyenletes vízellátást, 60-65%-os vízteltségű talajt kíván. A felszínhez közel futó gyökérzete miatt a szárazságot erősen megsínyli.

Kétszeri vágása, dús növekedése miatt sok tápanyagra van szüksége. Vetésforgóban a szervestrágyázást követő második évben célszerű elhelyezni.

A majoranna szaporítása kétféle módon lehetséges:

Szabadföldi helyrevetéssel vagy palántázással. Az utóbbi módszer jóval biztonságosabb és hiánymentes állományt ad. Erkélyládában, cserépben is nevelhető, így mindig kéznél van a fűszer.

Magvetése szabad földön március elején esedékes, amint a talaj állapota megengedi. A 40-50 cm-es sortávolság, a vetési mélység nem lehet 0,5 cm-nél több, mert nem kelnek ki a magok. Vetés után hengerezéssel tömörítsük a talajfelszínt, még így is 3-4 hét múlva várhatjuk a kelést.

Sokkal biztonságosabb és kis területen könnyebben megvalósítható a palántanevelés. A palántákat fólia alatt fűtés nélkül nevelhetjük fel. Március elején, a talajfelszínre szórva, a szabadföldihez hasonlóan vessük. Takarásra laza tőzeget vagy homokot használjunk 1-2 cm-es vastagságban, ezután alaposan öntözzük be. A továbbiakban a paprika-, paradicsompalántákhoz hasonlóan neveljük. Nagyon fontos a folyamatos szellőztetés, mert a magas páratartalom káros a kis növények fejlődésére.

A 7-8 cm hosszú palántákat április végén-május elején ültethetjük ki 40-50 cm-es sor- és 15-20 cm-es tőtávolságra. Kiültetés után alaposan öntözzük be. Egyes területeken 10-20 kis növényt csomóban összefogva, egy helyre, bokorba ültetik.

Az első vagy a második kapáláskor állítsuk be a helyrevetett növények 20 cm-es tőtávolságát. Nagyon fontos a kezdeti gyomtalanítás, mert az amúgy is lassú kelést, illetve vontatott fejlődést a jóval gyorsabban növő gyomok erősen lassíthatják.

Szedésre az egész föld feletti leveles hajtása alkalmas. Az illóolaj-tartalom virágzáskor éri el a maximumot, ekkor érdemes szedni, később, virághullás idején már a hatóanyagszint csökken. Egy évben kétszer vágható: először júliusban, másodszor szeptember vége felé. A hajtásokat 4-5 cm-es tarló visszahagyásával vágjuk le. Az első szedéskor különösen fontos, hogy ne maradjon magas tarló. A levágott növényi részeket vékonyán kiterítve száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg. Szárítás után a vastagabb szárrészek kivételével az egész növényi anyagot morzsoljuk össze apróra.

A betegségek közül a legnagyobb gondot az Alternaria sp. okozza. Ez a gombafertőzés annyira elhatalmasodhat rajta, hogy az egész állomány pusztulását okozhatja. Fertőzésre az első bimbók megjelenésétől kell számítanunk. Barnásfekete elszáradó foltok észlelésekor csak folyamatos (a vágásig tartó) Polyversumos permetezéssel védhetjük meg az ültetvényt.

A Majoranna felhasználása:

Külföldön nagy keletje van a magyar majoránnának, hazánkban fő termesztő körzete a Duna környékén található. Az ottani mikroklíma igen alkalmas a termesztésére. 10 m2-ről 2-2,5 kg morzsolt drogra és 10-15 dkg magra számíthatunk. Ezermagtömege: 0,3-0,4 g. A magok 2-4 évig tartják meg csírázóképességüket.A szárított, összemorzsolt föld feletti részek 0,5-0,9% illóolajat, cserzőanyagot (rozmaringsav, klorogénsav, kávésav), triterpén savakat (olenol-, urzolsav) tartalmaznak.

Illóolajában terpén szénhidrogéneken kívül terpén alkoholok is kimutathatók (terpinén, pinén, szabinén stb.). A fűszeres ízű, kissé hűsítő, kesernyés herbát a gyógyászatban gyomor- és bélbántalmak ellen, nyugtatónak használják.

A majoránna régóta igen kedvelt és elterjedt fűszer, a húsiparban szinte nélkülözhetetlen. Töltelékárukon, vadhúsból készült ételeken, frissensülteken kívül levesek, főzelékek ízesítésére is kiválóan alkalmas. Az ókorban szent növénynek tartották, a boldogság szimbóluma volt. A gyógyászatban hagyományos, emésztésre ható hatása mellett fokozatosan terjed a légzési nehézségek, valamint az ízületi gyulladások kezelésében.

Frissen vagy szárítva is használható; kiváló burgonya- és húsételek ízesítésére.

Vetés ideje palántaneveléshez: március első fele-május első fele,

Vetés szabadföldbe: március eleje-április végéig

Kiültetés szabadföldbe: április második fele-június második fele

Betakarítás ideje szabadföldön: június-szeptember végéig

Tartalom: 0,5g

Vegyszermentes fűszer vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.