Mandulakajszi

Mandulakajszi

16 900 Ft

Különleges alakú, régi magyar fajta, nagyszerű ízzel.

3 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-BKK-061.
Kategóriák: , .

A mandulakajszi konténeres gyümölcsfa oltvány fája erőteljes, feltörő koronaformájú. Kései virágzása miatt a fagy kevésbé károsítja.

Tömeg 21 kg

MANDULAKAJSZI konténeres GYÜMÖLCSfa oltvány

A Mandulakajszi régi magyar tájfajta, amelyet a Duna-Tisza közén Nyujtó Ferenc szelektált. Országosan elterjedt, népszerű fajta.

Fája erőteljes, feltörő koronaformájú. Ritkás váz ágrendszere miatt a fiatalon kialakított vázakoronát jól tartja, leginkább csak a magassági visszakorlátozás a metszési feladat. Könnyen kezelhető.

Erőteljes fa, jó az általános ellenálló képessége.

Részben öntermékeny, termésbiztonsága növelhető porzóval, de kiskertes környezetben szinte mindig talál porzót, mert sok különféle kajszi porozza, például a Magyar kajszi, Ceglédi arany, Bergeron. Rendszeresen és igen bőven terem.

Kései virágzása miatt a fagy kevésbé károsítja. Középérésű fajta, egy héttel a Magyar kajszi után érik.

A Mandulakajszi gyümölcse közepes-nagy (50-60 g), nevéhez híven kissé nyomott, mandula alakú, de magja édes. Héja narancssárga, pirossal, csak enyhén mosott. Gyümölcshúsa narancssárga, szilárd, finom ízű, zamatos, leveses.

A KAJSZIBARACK BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.