Maratón tavaszi mák

Maratón tavaszi mák

345 Ft

Dekoratív tavaszi mák biokertekbe

21 készleten

Cikkszám: VegyszmV-MAK-RD525.

Maraton tavaszi mák VEGYSZERMENTES ZÖLDSÉG VETŐMAG

Alacsony morfin tartalmú, szép sötétkék magszínű fajta. Korán virágzik. Megdőlésre nem hajlamos. Betakarítását zörgős tok állapotban kezdhetjük. A magot kifejtjük és szárítás után hűvös helyen tároljuk.

A mák kiskertben, saját használatra hatósági ellenőrzés nélkül termeszthető. A kizárólag étkezési célra, úgynevezett nulla alkaloidtartalmú fajtákat, amelyeknek még a gubójában sincs hatóanyag.

Máktermesztésre, napos, szélvédett hely megfelelő, szélre érzékeny. Leginkább a középkötött vagy homokos vályogtalajokat szereti.
1oC felett, fényen csírázik, ezért sekélyen kell vetni.

Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.
A mák gyomosodásra érzékeny.
Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön!

A mák jól előkészített talajt igényel. Magjai nagyon aprók, ezért a talaj felszínére vessük, majd utána vékony komposztréteggel takarjuk.

Az optimális tavaszi vetésidő február 25-től március 15-ig terjed. Ajánlott sortávolság: 40-45 cm.

Vetés ideje: február második fele-március első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: június második felétől

Tartalom: 1g

Ezermagtömeg:

A Maraton tavaszi mák BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME:

A mák rendszeres gyomlálást igényel, ez a legfontosabb gondozási művelet. Az első kézi gyomlálás után takarjuk mulccsal a talajt!

A  máktok barkó komoly gondokat okozhat az állományban. A mák további ellenségei a máktok légy és a vincellérbogár.

Virágzás után érdemes egy NeemAzalos permetezést végezni, amellyel megelőzhető a kártételek többsége. Máktermesztés után a talajt fertőtlenítsük  Artis Pro -val!

Kórokozói közül legkomolyabbak a lisztharmat, a peronoszpóra.

Lisztharmat ellen használjunk valamilyen narancsolajos készítményt, például a Wetcitet, amely viszi a levéltetveket és egyéb szívókártevőket is. Ez azért jobb, mint a máshol javasolt olajos készítmények, mert illóolaj és nem akadályozza a növény légcseréjét.

Peronoszpóra ellen a Polyversum gombaölő gomba jelenti a valódi bio megoldást.

Az Artis Pro rovarölő gomba használata: VIDEO

A mák tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: AlgilBio) és fermentált trágyákat (Orgevit) bedolgozni.

VEGYSZERMENTES ZÖLDSÉG VETŐMAGOK

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.