Méhbalzsam

Méhbalzsam

1 550 Ft

Fűszeres, citromos, kakukkfüves aromájú évelő rovarmágnes.

2 készleten

Cikkszám: CS-MEHBALZSAM-GAB-133.

A Méhbalzsam másik neve az Indián Csalán. Pollenadó növény.

Az észak-amerikai Oswego indiánok által fogyasztott Oswego teát készítik belőle.

méhbalzsam

A Méhbalzsam másik neve az Indián Csalán.

Az észak-amerikai Oswego indiánok által fogyasztott Oswego teát készítik belőle, s úgy tartják, ezt az italt az amerikai telepesek a brit tea bojkottjának (Boston Tea Party) ideje alatt vették át az indiánoktól. A növény leveleit használják még puncsok, limonádé és más hideg italok készítéséhez is.

Fűszeres, citromos, kakukkfüves aromája kiváló zöld fűszerré is teszi.

Évelő, nagyon fűszeres ízű növény. Az árvacsalán-félék családjába tartozó lombhullató, lágyszárú évelő.

Levele hosszas, többnyire fűrészelt. Virága pompás, szép, nagy álfüzérré csoportosodik, vagy csak egy tetőző, sokvirágú, a színes hegylevelek környezete örvet alkot.

6-7 Észak-amerikai faja van. 30-80 cm. magas, levele tojásdad, egymás fölött levő két, ritkán három örvet alkot.

A méhbalzsam gyökérzete gyorsan terjed, de 3 éves korára elsatnyul a növény, ezért ajánlatos 2-3 évente felszedni, sarjadékait leszedni. Szárazságtűrő, de a nyirkos talajon szebben fejlődik. Napfénykedvelő, árnyékban kevesebben virágzik. Júniustól szeptemberig nyílik. Pillangók és méhek nagyon kedvelik, a poszméhek különösen.

Kellemes, fűszeres leveléből lesz az oszvego-tea, melyet a borsos menta és melissza teája helyett isznak, de ecet is lesz belőle.

Gyógynövény és zöldfűszer (illata a tökéletesen fűszerezett pizzáé) is egyben, fiatal leveleit szárítva használják. Évente többször is szedhető. Nagyon szép, világoslila virágai vannak. Vonzza a méheket és a pillangókat.

Az indiánok földjén erős antiszeptikus hatású nedvei tették keresett gyógynövénnyé a bergamottolaj illatú méhbalzsamot.

A Méhbalzsam hideg italok ízesítésére használható, de fertőtlenítő hatású is, főként bőrsérülések borogatására. Iparilag szájvizek készítéséhez használják.

Betakarítás ideje szabadföldön: május második fele-október első fele

Virágzási idő: május-október

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántánk bio minősítésű kertészetből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.