Mikomax Gel

Mikomax Gel

5 715 Ft

Nagy fajgazdagságú mikorrhiza készítmény, amely kiválóan adaptálódik a hazai talajokhoz.

17 készleten

Cikkszám: KG-MIKOMAX-GEL-100G.
Kategóriák: , .

A Mikomax Garden mikrobiológiai termékben 6-féle különböző mikorrhiza gomba faj található. Ez a biodiverzitás alkalmassá teszi arra, hogy a hazai talajokhoz adaptálódni tudjanak a benne levő gombák.

Felhasználása olyan esetekben javasolt, amikor az adott talaj nem tartalmaz megfelelő mennyiségű és minőségű mikorhizza gombát. Ez jellemzően vegyszeresen és műtrágyákkal kezelt kerteknél, illetve a bio átállás első időszakában fordul elő.

Fokozza a tápanyagok felvételét a talajból a növények számára
Javítja a növény hatékonyabb vízfelhasználását
Alkalmazásával aktívabb és egészségesebb talajéletet hoz létre
A fentieknek köszönhetően javítja a termésminőségét és növeli a termésmennyiséget
A 6 féle gombanemzetség tartalma miatt különböző pH tartalmú (savanyú, semleges vagy lúgos) talajokban is alkalmazható
Nem csak a növények kezdeti időszakában segítik a növényt, hanem végig az élete során pl. szőlőben akár 50 évig.

Dózis: csomagon feltüntetve, 200 nm2 területre elég vagy a csomagban található kanállal egy merítés az ültető gödörbe

A gazdanövénnyel szimbiózisra lépve, azt támogatja olyan stresszes időszakokban is mint a fagy vagy aszály, a megfelelő mennyiségű víz- és tápanyag felvételben. A mikorrhiza, a gazdanövény gyökeréhez képest, sokszázszoros méretű hifa fonalával sokkal messzebbről és hatékonyabban tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat a gazdanövénynek. A mikorrhiza gomba behatolva a gazdanövénybe erősíti annak természetes immunrendszerét, így ellenállóbb lesz a gombabetegségekkel szemben. A mikorrhiza olyan anyagokat választ ki, melyek növelik és javítják a talaj aggregátumokat, melyek a talaj legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak.

Miért jó ez az együttműködés a kultúrnövénynek, és hogyan jön létre? A növények a növekedési időszakuk elején a mikorrhiza gombáktól természetes segítséget kapnak, hogy több vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ilyenkor a növények olyan anyagokat választanak ki, amik odacsalogatják ezeket a gombákat, és arra ösztönzik őket, hogy a hifa fonaluk egy részével hatoljanak be a kultúrnövény gyökerébe.

A növény érzékeli, hogy képes-e egyedül megbirkózni azzal a feladattal, hogy a talajban lévő vizet és tápanyagokat egyedül felvegye, vagy a természet segítségét kéri. Ha úgy érzékeli, hogy kell a segítség, akkor általa előállított kész tápanyagokat, szénhidrátokat, aminosavat és egyéb jelzőanyagokat választ ki a gyökerén keresztül a talajba. Ezt a jelet a mikorrhiza gomba érzékeli és elindul a gyökér felé, majd behatol a gyökérbe.

Ha a növény úgy érzékeli, hogy már elegendő a mikorriza, akkor leáll a gyökérváladékok kiválasztásával. Ha a növény úgy érzékeli, hogy megbirkózik egyedül is a víz- és tápanyagfelvétellel, akkor egyáltalán nem választ ki anyagokat a mikorrhizák bevonzására. Az esetek nagy többségében a kezdeti időszakban a növények segítségre szorulnak.

A mikorrhizák kapcsolódását a KITOZÁN segíti elő, akár kijuttatott, akár őshonos, már a talajban levő gombákról van szó.