Muskotályzsálya

Muskotályzsálya

1 590 Ft

Muskotályos íz borban, limonádéban. Száraz területek magas, rovarmágnes virága.

29 készleten

A Muskotályzsálya bio vetőmag kiváló aromájú fűszernövény.

Kétéves vagy rövid életű évelő növény. Fény és meleg igényes. Méhlegelőnek kiváló.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Muskotályzsálya bio vetőmag

A Muskotályzsálya bio vetőmag kiváló aromájú fűszernövény.

A Muskotályzsálya (Salvia sclarea) az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó kétéves vagy rövid életű évelő növény. Géncentruma a Kaukázus, Perzsia, Szíria és a Földközi-tenger európai és afrikai partvidéke. Gyökérzete erős, mélyre hatoló, magassága 0,4-1,5 m, tőlevelei széles tojásdadok, szürkészöldek, szárlevelei kisebbek és keskenyebbek. Virágzata álfürt, melyet 3-6 virágból álló álörvök alkotnak.

A Muskotályzsálya termése jelentős mennyiségű zsírosolajat, virága értékes illóolajat tartalmaz, melynek a fő komponense a linalilacetát és a szklareol. Felhasználása sokrétű, a gyógyszeriparban antiszeptikus és nyugtató hatása miatt alkalmazzák, az illatszeriparban illóolaja és az abból kinyert szklareol parfümök, szappanok illatanyaga. Zsírosolaját a porcelán-és kerámiagyártásban használják fel.

Kísérletekben igazolták antidepresszáns hatását, a kamilla, levendula és rozmaringolajjal összehasonlítva a muskotályzsálya illóolaja bizonyult a leghatékonyabbnak.

A gasztronómiában is régóta alkalmazott aromanövény a muskotályzsálya. Borok, likőrök ízesítésére, salátákba, édességekbe fűszerként a mediterrán régióban használják leginkább.

A Muskotályzsálya fény-és melegigényes növény. Talajban nem válogatós. Szárazságtűrő, ellenálló, kártevők, kórokozók megjelenésével nemigen kell számolnunk. Virágát a teljes virágzás után 8-10 nappal, a hajnali órákban érdemes begyűjteni, ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Hazánkban tavaszi vetése biztonságosabb. Március végén vessük ősszel kialakított magágyba 2-3 cm mélyen. Ha szeretnénk, hogy muskotályzsálya állományunk spontán felújuljon, hagyjuk meg elhervadó virágzatát, így elszórt magjai még abban az évben, vagy tavasszal kicsíráznak. Méhlegelőnek is kiváló, a háziméhek és vad megporzók tömegesen látogatják nektárban gazdag virágait.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1572599502800126

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110002667

Bernáth Jenő szerk. (2000): Gyógy-és aromanövények

https://www.rhs.org.uk/plants/41249/i-salvia-sclarea-i/details

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Salvia+sclarea

https://andomeheszet.hu/index.php/8-hirek/72-szeretnel-kek-fadongot-otthonra-ueltess-muskotalyzsalyat

Tartalom: kb. 0,5 g mag

Ezermagtömeg: 3,19 g

Virágzás ideje: június-szeptember

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Muskotályzsálya csírázóképességére saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.