Muskotályzsálya

Cikkszám: BioV-ZSÁLYA-RS135.

Muskotályzsálya

1 390 Ft

Muskotályos íz borban, limonádéban.

13 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

 

Muskotályzsálya bio vetőmag

A muskotályzsálya bio vetőmag kiváló aromájú fűszernövény.

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó kétéves vagy rövid életű évelő növény. Géncentruma a Kaukázus, Perzsia, Szíria és a Földközi-tenger európai és afrikai partvidéke. Gyökérzete erős, mélyre hatoló, magassága 0,4-1,5 m, tőlevelei széles tojásdadok, szürkészöldek, szárlevelei kisebbek és keskenyebbek. Virágzata álfürt, melyet 3-6 virágból álló álörvök alkotnak. A virágzati murvalevelek lilás színűek, a párta kékes. Termése háromélű makkocska. Virágzási ideje június-július.

Felhasználása:

A muskotályzsálya termése jelentős mennyiségű zsírosolajat, virága értékes illóolajat tartalmaz, melynek a fő komponense a linalilacetát és a szklareol. Felhasználása sokrétű, a gyógyszeriparban antiszeptikus és nyugtató hatása miatt alkalmazzák, az illatszeriparban illóolaja és az abból kinyert szklareol parfümök, szappanok illatanyaga. Zsírosolaját a a porcelán-és kerámiagyártásban használják fel.

Kísérletekben igazolták antidepresszáns hatását, a kamilla, levendula és rozmaringolajjal összehasonlítva a muskotályzsálya illóolaja bizonyult a leghatékonyabbnak.

A gasztronómiában is régóta alkalmazott aromanövény a muskotályzsálya. Borok, likőrök ízesítésére, salátákba, édességekbe fűszerként a mediterrán régióban használják leginkább.

Gondozása

A muskotályzsálya fény-és melegigényes növény. Talajban nem válogatós, köves, sekély termőrétegű helyeken is sikerrel termeszthető. Szárazságtűrő, ellenálló, kártevők, kórokozók megjelenésével nemigen kell számolnunk. Virágát a teljes virágzás után 8-10 nappal, a hajnali órákban érdemes begyűjteni, ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Hazánkban tavaszi vetése biztonságosabb. Március végén vessük ősszel kialakított magágyba 2-3 cm mélyen. Ha szeretnénk, hogy muskotályzsálya állományunk spontán felújuljon, hagyjuk meg elhervadó virágzatát, így elszórt magjai még abban az évben, vagy tavasszal kicsíráznak. Méhlegelőnek is kiváló, a háziméhek és vad megporzók tömegesen látogatják nektárban gazdag virágait.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1572599502800126

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110002667

Bernáth Jenő szerk. (2000): Gyógy-és aromanövények

https://www.rhs.org.uk/plants/41249/i-salvia-sclarea-i/details

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Salvia+sclarea

https://andomeheszet.hu/index.php/8-hirek/72-szeretnel-kek-fadongot-otthonra-ueltess-muskotalyzsalyat

 

 

Tartalom: kb. 0,5 g mag

Ezermagtömeg: 3,19 g

Virágzás ideje: június-szeptember

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A muskotályzsálya Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag.

muskotályzsálya bio vetőmag