Muskotályzsálya

Muskotályzsálya

375 Ft

Muskotályos íz borban, limonádéban.

32 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Muskotályzsálya vegyszermentes vetőmag

Virágzási idő: június-szeptember

A Muskotályzsálya vegyszermentes vetőmag kiváló aromájú fűszernövény. Kétéves, rózsaszín (esetleg fehér, lilával futtatott) virágú, intenzíven illatozó, szív alakú virágokat hoz júniustól júliusig.

Különlegesen finom ízű gyógynövény. Nyári koktélok, limonádék alkotóeleme. Szárítva levele tea alapanyag. Keserű gyógynövények ízét keverékekben elnyomja.

Legfeljebb 80-cmre növő felálló hajtású évelő. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Viszonylag szárazságtűrő. Fagytűrő.

Lila illatos virágai miatt a méhek kedvelt mézelő növénye, nektárja a kertbe vonzza a megporzást segítő méheket, illetve más hasznos rovarokat.

A Földközi-tenger vidékéről származik. Általában szárazabb, köves talajon él, kétéves, de néha három évig is életben maradó, lágy szárú, ajakos virágú növény.

Virágzata 40-60 cm hosszú ál fürt, 3-4 virágú ál örvökből áll. A virág szerkezete a kerti zsályáéhoz hasonló. A párta színe ibolyás-kék, nagy murvái pirosak vagy ibolyás színűek, olykor fehér színű párta is előfordul.

A megporzásban a méhek mellett jelentős szerepük van a nagyobb testű bogaraknak, rovaroknak, pl. a dongóknak is.

A Muskotályzsálya felhasználása:

Teájával az indiánok hurutos betegeket gyógyítottak. Enyhíti a megfázás tüneteit, lázcsillapító, köptető, izzasztó, szíverősítő hatású.

Ánizs illatú leveleit napjainkban fűszerként, potpuriban, teákban használják. Kellemes ízt ad a gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveseknek, édességeknek.

Virága ehető, saláták, köretek díszítésére használható. Megszárítva, morzsolva illatpárnába tölthető, pot-pourri készítésére használható.

Magja az ánizshoz hasonlóan sütemények készítésére használható fel, illetve a madarak is szívesen fogyasztják.
Testre dörzsölve állítólag távol tartja a szúnyogokat.

A növény kifejezetten hosszú nappalos. A megvilágítás időtartama és az illóolaj mennyisége között szoros összefüggés van: ha csökken a fény, pl. árnyékban, borult időben, jóval kevesebb illóolaj termelődik.

Illóolajában közel 80%-ban két fő komponens található: linalool és linalil-acetát. Mellettük még közel 10%-ban van az ámbraillatot adó szklareol. Jóval kisebb mennyiségben fordul elő a mircén, geraniol, kariofillén, germakrén, terpinol, tujon, pinén, borneol és a kámfor.

A többi zsályához viszonyítva a levelében nagy a litium, a magnézium és a molibdén mennyisége, ezért teája jó feszültségoldó. Külföldön nagyon népszerű éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt.

A virágzat 0,2%-os illóolaj-tartalma mellett jelentős a magok mintegy 30%-os zsíros olajtartalma is, melyet a kerámia- és a porcelángyártásban használnak fel. Kellemes ámbraillatú illóolajáért az 1900-as évek elejétől termesztik.

Szárított levelét helyenként húsételek fűszerezésére használják, de csak fűszer kombinációkban terjedt el. Érdekes illata miatt különleges italok fűszerezésére is alkalmas.

A Muskotályzsálya termesztése:

Szárazságtűrő. Csírázása-kelése időszakában igényli a legtöbb vizet. Hazánk szárazabb területein érdemes termesztésével foglalkozni, mert öntözés nélkül is jó a hozama. Hűvösebb, csapadékosabb nyarakon minősége leromlik.

Talajban nem válogatós. Köves, kavicsos, de száraz, meleg domboldalakon szépen díszlik, még akkor is, ha a termőtalaj vékony rétegű. Dúsan elágazó és hosszú gyökere ilyenkor is szállítja a vizet és a tápanyagokat. Kissé szikesedő területeken is megpróbálkozhatunk termesztésével.

Évközi munkája a gyomirtó kapálás, amely a kezdeti időben többször szükséges. Később a megerősödő tövek már részben elnyomják a csírázó magvakat.

A mocskos pajoron kívül – mely elsősorban a nyári vetéseket veszélyezteti – más kártevő vagy kórokozó nem háborgatja.

Vetés szabadföldbe: április-július

Tartalom: 1g

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.