Mutsu

Mutsu

23 500 Ft

Egyik legkiválóbb ízvilágú, ellenálló biotermesztésre ideális fajta.

7 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-SAJ-042.
Kategóriák: , .

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse igen nagy, hosszúkás, enyhén bordázott.

Húsa fehér, roppanós lédús. Karakteres, fűszeres ízű.

Tömeg 30 kg
Faj

MUTSU ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gombabetegségekre (főként varasodásra) legkevésbé hajlamos intenzív almafajta.

Nemesítésénél a Goldent és ősi Japán alma fajtákat használtak.

Fája fiatal korban erősen növekszik és elég nagy lomkoronát nevel. Nem lehet belőle kordont, vagy egyéb intenzív formát nevelni. Későn fordul termőre, de rendkívül ellenálló és hosszú az élettartama. Bőtermő, de esetenként előfordulhat alternácia, amikor egy-egy túlkötéses év után “pihen” a fa. Ezt metszéssel és termésritkítással csökkenteni lehet és érdemes is!

Nagyon sok népszerű fajta porozza, ezért termékenyülési problémák kiskerti viszonyok között nemigen vannak. A Florina, a Staymared vagy a Freedom is alkalmas rá. A saját pollenje viszont steril. Október első felében lesz szedés érett, januártól fogyasztható májusig.

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse igen nagy (230-250 g), hosszúkás, enyhén bordázott, héja sima és napégésre hajlamos. Színe gyönyörű világoszöld, mely később sárgásra változik. Napos oldalán barnás bemosódás lehet. Erős gyümölcse jól szállítható, nem barnul, nem sérül. Húsa inkább fehér, mint sárga, roppanós lédús. Fantasztikusan finom, karakteres, fűszeres íze van, amely tárolás folyamán egyre édesebb lesz. Ez azért van, mert idővel veszít a savaiból. Érés elején karakteres édes-savas íze a tárolás alatt egyre édesebb lesz, veszít savaiból. Kellemes, fűszeres, édeskés íze a tárolóban alakul ki.

A MUTSU ALMA GYÜMÖLCSFA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa oltvány leggyakoribb kártevője az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.