Mutsu

Mutsu

5 900 Ft

Egyik legkiválóbb ízvilágú, ellenálló biotermesztésre ideális fajta.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-MUTSU-ALMA-FAR019.
Kategóriák: , .

A Mutsu alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány gyümölcse nagy, hosszúkás.

Héja sima, színe világoszöld, mely később sárgásra változik.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Mutsu alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Mutsu alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány a gombabetegségekre (főként varasodásra) legkevésbé hajlamos intenzív almafajta.

Nemesítésénél a Goldent és ősi Japán alma fajtákat használtak.

Fája fiatal korban erősen növekszik és elég nagy lomkoronát nevel. Nem lehet belőle kordont, vagy egyéb intenzív formát nevelni. Későn fordul termőre, de rendkívül ellenálló és hosszú az élettartama. Bőtermő, de esetenként előfordulhat alternácia, amikor egy-egy túlkötéses év után “pihen” a fa. Ezt metszéssel és termésritkítással csökkenteni lehet és érdemes is!

Nagyon sok népszerű fajta porozza, ezért termékenyülési problémák kiskerti viszonyok között nemigen vannak. A Florina, a Staymared vagy a Freedom is alkalmas rá. A saját pollenje viszont steril. Október első felében lesz szedés érett, januártól fogyasztható májusig.

Gyümölcse igen nagy (230-250 g), hosszúkás, enyhén bordázott, héja sima és napégésre hajlamos. Színe gyönyörű világoszöld, mely később sárgásra változik. Napos oldalán barnás bemosódás lehet. Erős gyümölcse jól szállítható, nem barnul, nem sérül.

Húsa inkább fehér, mint sárga, roppanós lédús.

Fantasztikusan finom, karakteres, fűszeres íze van, amely tárolás folyamán egyre édesebb lesz. Ez azért van, mert idővel veszít a savaiból.

Érés elején karakteres édes-savas íze a tárolás alatt egyre édesebb lesz, veszít savaiból. Kellemes, fűszeres, édeskés íze a tárolóban alakul ki.

Az alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

A monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.