Nantes 2 sárgarépa vegyszermentes zöldség vetőszalag
A Nantes 2 sárgarépa vegyszermentes zöldség középkorai tenyészidejű sárgarépa, amely másodvetésre és tél alá vetésre is alkalmas. Vegetációs időszak 75-80 nap.
A gyökér henger alakú, tompa végű, 16-18 cm hosszú, intenzív vörös színű, kiváló minőségű, nagyon édes. Főként friss fogyasztásra alkalmas, de későbbi vetéssel tárolható is.
Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.
A Nantes 2 sárgarépa a bio-táplálkozás egyik legfontosabb zöldsége. Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.
A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
Vetés szabadföldbe: márciustól folyamatosan november végéig áttelelésre
Betakarítás ideje szabadföldön: júliustól folyamatosan
A sárgarépa biológiai növényvédelme
Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a sárgarépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban, a benne élő kártevők (gyökértetvek, káros fonalférgek, pajorok) ellen.
Használatáról tekintse meg videónkat:
Legfőbb károsítója a répalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” répát. Legjobb megoldás a hagymával vegyes telepítés, ugyanis a répalégy utálja a hagyma szagát, a hagymalégy pedig a répáét, ami egy kölcsönös pozitív hatást jelent a két növényfaj számára.
Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a sárgarépát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék) esetén felléphet lisztharmat, amely ellen legkönnyebben narancsolajjal (PrevB2) védekezhetünk, A sárgarépa két másik gombás betegsége az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás.
A tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio).
Vegyszermentes zöldség vetőmagok
A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.
A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.
Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!
Rendszerben gondolkodunk!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.