Nefelejcs sötétkék

Nefelejcs sötétkék

375 Ft

Borágófélékhez tartozó, szép, elterülő virág, amely kitűnő méhlegelő.

15 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Nefelejcs sötétkék vegyszermentes virág vetőmag

Virágzási idő: július-szeptember

A Nefelejcs sötétkék vegyszermentes virág vetőmag a tavaszi hagymások közé ültetve tavasszal a sárga vagy piros tulipánok között szép látványt nyújt a kéken viruló nefelejcsszőnyeg. Szép kísérő növény, ami kitölti a tavaszi ágyás üres foltjait a hagymás növények szárai között.

Világszerte elterjedt fajok a nefelejcs-fajok, az egynyári és kétnyári évelő fajokból a nemzetség körülbelül száz fajt tart számon.

Új-Zéland területén jelent meg több faja, az eredeti nefelejcset pedig Európa és Ázsia területére betelepítették. A nefelejcs a borágófélék családjához tartozik, melyen belül egyaránt megtalálhatók az egyéves és évelő növények is. A legtöbb nefelejcsnek egy centiméter átmérőjű, kék vagy fehér színű, ötszirmú virága van. A virágok közepe színtől függetlenül, sárga és meghajló virágba tömörül. Könnyen szaporodó növény, főleg mocsaras, folyók menti élőhelyeken. Kedvelt tavaszi növény, melynek tudományos neve a görög nyelvből „egérfület” jelent.

A nefelejcs sötétkék (Myosotis) jellemzése:

A növény levelei kissé szőrösek, élénk zöldek. A nefelejcs félárnyékban érzi magát legjobban, de ha napos helyre ültetjük, alkalmazkodik környezetéhez. Nem sok gondozást igényel nevelése, száraz tavasz és nyár esetén öntözzük rendszeresen. A tápanyagban gazdag, humuszos talaj a legmegfelelőbb számára. Páradús, nedves területeken gyorsan szaporodik.

Magról könnyen terjed, néhány év alatt a kertben nagy területet meghódít, jól szaporítható. Könnyen átültethetjük, esetleges túlszaporodása esetén könnyen eltávolíthatjuk.

Legalkalmasabb időpont az átültetésére az őszi időszak, amikor földlabdával együtt új helyére telepíthetjük. Telepítés után, enyhe öntözésre van szükség. Még az ősz folyamán gyökeret ereszt és tavasszal már új növényként hozza gyönyörű kék színű virágait. Tavaszi átültetésnél nagyobb az esély a növény kiszáradására, ilyenkor gyakoribb és intenzívebb öntözésre van szükség, mivel a nefelejcs aránylag nagy levelein keresztül párologtat. A növény elvirágzása után a virágok szárait tépjük ki tőből, hogy a tőlevelek fejlődésnek tudjanak indulni és szép kerek, zömök alakot alkotni.

A nefelejcs szegély és szőnyegnövényként is kiválóan alkalmas, illetve vázában, vágott virágként is díszíthetjük vele az ünnepi asztalt.

Magról szaporítását a nefelejcsnek tavasz végétől kora nyárig vethetjük kerti ágyásba. A magok előnevelését a fagyok elmúltával kezdhetjük, cserepekben jó vízáteresztő képességű földben. A csírázás tíz-húsz nap alatt megtörténik, a kikelt növényeket fokozatosan szoktassuk és a fagyok elmúltával ültessük ki eredeti helyükre. Következő évben, már ha elszórja a magját, a szaporodás magától megtörténik.

Vetés szabadföldbe: április-május

Tartalom: 1g

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

Vegyszermentes virág vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.