Néró

Néró

7 290 Ft

Legellenállóbb fajtánk, amely rendkívüli antioxidáns tartalmát a borba is átviszi.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-SZOLO-PUL-027.
Kategóriák: , .

A Néró konténeres csemegeszőlő oltvány magyar fajta. Legellenállóbb biokerti fajtánk.

A bogyók színe mély, sötétkék. Íze fűszeres, zamatos.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Néró konténeres csemegeszőlő oltvány

A Néró konténeres csemegeszőlő oltvány magyar fajta. Legellenállóbb biokerti fajtánk!

Hazánkban nemesítették, 1993 óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott.

A bogyók színe mély, sötétkék. Viszonylag vékony a héja, ami csemegeszőlőként is különleges, de a rezisztens fajták között szinte egyedülálló.

Íze különlegesen fűszeres-zamatos.

Bogyói közepes nagyságúak, kissé oválisak. Maga a fürt vállas, azaz a szár felé eső részen széles. Átlagosan 20 dkg-osak.

Kifejezetten korai érésű, már augusztus végén ehető.

Cukorfoka: 19-20%,  savtartalma pedig 9 gramm/l.

A Néró csemegeszőlő oltvány erős növekedésű, de nem túl sűrű, ezért könnyű a metszése. Nem igényel szaktudást. Bármilyen lugasra felfuttatható, alakítható.

Gombás betegségekkel (lisztharmat, peronoszpóra) szemben rezisztens. Egyáltalán nem kell permetezni.

Szárazságra mérsékelten érzékeny, fagytűrő szőlőfajta, amely talaj és fekvés iránt sem igényes. Bárhova ültethető.

Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. A Nérót a csemegeszőlők közé sorolták. Legálisan lehet belőle bort készíteni, és dél-dunántúli tájborként hozható forgalomba. Bora gyógyhatású, ízletes, zamatos, és gyulladáscsökkentő!

Merfelsz Gábor borász szerint sokszínű és érdekes borokat lehet belőle komponálni, ráadásul kiemelkedő az egészségre pozitívan ható antioxidáns tartalma.

“Egyedülálló, hogy a borba is óriási mértékben átmenti az antioxidánsokat. Ez igen komoly hívószó lehet, hiszen egyre többeket érdekel az egészségtudatos életmód. Ezenkívül van egy egyedi, nagyon zamatos jellege, amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából. Bizonyos évjáratokból nagyon szép félédes-édes bort ad. Bár a hazai tudatos fogyasztók a maradékcukrot ördögtől valónak tartják, pedig a természetes édesség kiemelkedő években sok érdekességet mutat. Most azonban a 2012-es édes vörös nagy sikerrel debütált, aminek igazán örülök.”

Friss fogyasztásra is ajánljuk!

A néró csemegeszőlő oltvány biológiai növényvédelme:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.