Nijisseiki japán körte

Nijisseiki japán körte

6 900 Ft

Ellenálló ázsiai körte alma formával

9 készleten

Cikkszám: SZGY-NIJESSEIKI-JAPAN-KORTE-BEL-1.
Kategóriák: , .

A Nijisseiki japán körte az európai körtéknél kisebb méretű, inkább alma alakú, illatos, kevésbé bőlevű. Fája nagyon ellenálló.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Nijisseiki japán körte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Nijisseiki japán körte az európai körtéknél kisebb méretű, inkább alma alakú, illatos, kevésbé bőlevű.

Fája sokkal ellenállóbb és igénytelenebb, mint a hazai fajták.

A japán körte vagy más néven ázsiai körte, vízikörte, koreai körte, almakörte, homokkörte hazánkban még kevéssé ismert és ültetett, pedig klímánk tökéletesen megfelel a termesztéséhez. A fagyokkal szemben ellenálló. Bár körte alakja van, ízében, érési idejében is eltér az általunk megszokott fajtáktól. Gyümölcse kerekded, inkább almához hasonló, íze az ananászra, sárgadinnyére, birsre hasonlít, nem igényel utóérlelést, mivel már a fán beérik.

Kelet-Ázsiából származik.

Fája középerős növekedésű, koronája terebélyes.

Díszfaként is mutatós. Tavasszal nyílik, krémfehér, fürtökben álló, illatos virága. Nyár végén aranyló termései, ősszel pedig tűzvörös levelei csodaszépek.

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A nashifajták között a legnagyobb termőképességű. A fiatal fákon a virágok egy részét el kell távolítani, nehogy a vázágak letörjenek a gyümölcsök súlya alatt. Részben öntermékeny, de érdemes mellé pollenadót telepíteni, a biztosabb termékenyülés végett.

Jól porozza: Clapp kedveltje, Vilmos

Augusztus végén érik gyümölcse. Ami nagyméretű (200-250 g, de ha nem ritkítjuk, akkor csak 50-80 g), kerekded. Héja vékony, sima, kezdetben zöld, majd éretten aranysárga. Húsa nem olvadó, inkább az almáknál megfigyelhető roppanósság jellemzi, sárga, tömött, lédús, édes, aromás.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra is kiválóan alkalmas.

Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, mélyrétegű talaj ideális a számára.

Vízigényes, a termés megfelelő méretének elérése érdekében rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk.

A KÖRTE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott körtefák nem különösen fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi körtefáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A körte leggyakoribb kártevője, az alma- és körtemoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is a körte “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. A körtefáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Különleges kártevői a körtéknek a körtelevél-bolhák. Ellenük a Neemazalt használjuk.

A poloskaszagú körtedarázsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal, egyben fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.