NJA 19

NJA 19

16 900 Ft

Vírusoknak ellenálló, új, amerikai nemesítés.

4 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-KAJSZI-BIO208.
Kategóriák: , .

Az NJA 19 kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, lédús, édes, aromás és nagyon illatos.

A héjának színe narancssárga.

Tömeg 16 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

NJA 19 kajszibarack KONTÉNERES gyümölcsfa 

Az NJA 19 kajszibarack konténeres gyümölcsfa egy új, amerikai fajta, amelyet sok kiváló tulajdonsága közül a sharka vírus rezisztenciája miatt kezdünk forgalmazni. Myrabolan alanyon, közepes növekedésű, szabályos gömbkoronát nevel. Fagytűrése jó, annak ellenére, hogy korai fajta. Már június közepe után kezdi az érést. Csak teljes virágzásban igazán érzékeny, amikor kis kajszik vannak a fán, már nem annyira. Talajra nem érzékeny, de meghálálja a jó minőségű, közép-kötött, magas humusztartalmú, jó vízellátottságú talajokat. Rosszabb körülmények között, száraz helyen természetes gyümölcsritkítást végez, ami korai gyümölcshullást jelent. Rendkívül bőtermő, nem teljesen öntermékeny, de sok fajta porozza, ezért kiskerti övezetekben nem kell külön porzót ültetni mellé. Kiváló porzója például a Magyar kajszi, vagy a Harcot. Az NJA 19 kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, akár 90 g is lehet, ami az óriás kategória. Héja narancssárga, napos oldalán piros bemosódással. Gyümölcshúsa szilárd, de teljes érésben nem kemény, narancssárga színű. Lédús, édes, aromás és nagyon illatos. Főként friss fogyasztásra használják, mert jól szállítható, de a lekvárja és pálinkája is nagyon finom!

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell. A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra. A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne. A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal. A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori. Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem. Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez. A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá! Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér). A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.