Okra

Okra

1 690 Ft

Hazánkban is termeszthető különleges trópusi zöldség.

18 készleten

Cikkszám: BioV-KULONLEGES-RSCv104.

Az Okra bio vetőmag termése egynyári, 2,5 m magas, különleges, trópusi növény.

Latin neve Hibiscus esculentus, és a Bámia néven is ismerik.

Tömeg 0,02 kg
csomagolás

Faj

Bio besorolás

Okra bio vetőmag

Az Okra bio vetőmag termése egynyári, 2,5 m magas, különleges, trópusi növény. Latin neve Hibiscus esculentus, és a Bámia néven is ismerik. A trópusi és szubtrópusi országokban terjedt el, az éghajlatváltozás miatt azonban Magyarország is egyre alkalmasabb a termesztésére.

Az Okra karógyökere közepesen mélyen hatol a talajba, viszonylag sok oldalgyökér fejlődik rajta.  A szár, majd később a termés is sűrűn szőrözött, érintésük a csalánszőrhöz hasonló fájdalmat okoz, de míg a csalánnak mirigyszőre van, addig az okra bőrbe fúródó, élettelen serteszőrei okoznak fájdalmat.

Trópusi származásából következően hőigényes növény. A magok optimális csírázási hőmérséklete 28-32 °C. A csíranövények 20 °C alatt lassan, vontatottan fejlődnek. Fagypont alatt elpusztul, edzéssel legfeljebb a 0 °C feletti alacsony hőmérséklethez szoktathatjuk, ezért nagyon későn ültetjük ki.

A földicseresznyékhez hasonlóan a megnyúlt, fagymentes őszi időszakok biztosítanak egyre hosszabb termő időszakot és nagyobb termésmennyiséget. Közepes fényigényű. Nyáron, júniusban fejlődik a legjobban. Igen gyenge árnyékot is elvisel. Szabad földön májusi kiültetéssel kapja meg a fejlődéséhez szükséges fényt, a 12-14 órás megvilágítást.

Hajtatásban, fény hiányában, az Okra igen lassan fejlődik és terméskötése sem megfelelő. Vízigényes. Fejlődésének első szakaszában sok vizet kíván. A vízadagolásnak arányban kell lennie a hőmérséklettel. Az öntözővíz okozta talajlehűlés károsan befolyásolja a növekedését.

Palántának, csak április elején vessük a magját. Lassan csírázik, olykor két hét is eltelik a kelésig. Virágzás után 4-6 nappal kezdjük a szedését. Folyamatosan szedjük, mert a megöregedett termések értéktelenek. Az igen zsenge, éretlen termések fontos leves- és saláta-alapanyagok a meleg égöv országaiban.

Az Okra savanyúság és főzelék készítésére is alkalmas. Európában a Balkán-félszigeten terjedt el elsősorban. 10-15 cm hosszú termései, savanyúan pikánsak. Mélyfagyasztásra is kiválóan alkalmas. A nagy nyálkatartalmú terméseket szeletelve, aprítva használják fel önálló levesek, mártások készítésére, húslevesek sűrítésére és ízesítésére. Helyenként fűszerként is szerepel.

A ritkán előforduló lisztharmaton kívül különösebb kártevője, kórokozója nem ismert, ezért biokerti növényvédelme nem szükséges.

Ezer szem tömege: 62,50 g

Tartalma: 1,5 g

Vetés palántának: április eleje melegházban

Betakarítás: július-október

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

Az Okra csírázóképességére saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítás is nyomon követjük, ellátjuk márkaképviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

 

FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.