Oregano

Oregano

500 Ft

Szurokfű, az olasz konyha alapfűszere

Elfogyott

Cikkszám: CS-OREGANO-GAB-048.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Oregano(szurokfű)biofűszer és gyógynövény tulajdonsága:

Az oregano (szurokfű) bio fűszer és gyógynövény közönséges vagy vad majoranna néven is ismert. Évelő, intenzív aromájú növény. Frissen és szárítva is használják fűszerként és tea-alapanyagként egyaránt. Méhlegelő.

Géncentruma, őshazája a Földközi-tenger medencéjében lehetett; ma már megtalálható Európa és Ázsia nagy részén, sőt már Észak-Amerikában is. Sziklás erdőkben, különösen irtásokon, erdő szélén vadon is előfordul.

Szabadon Görögországban terem, a majoránna (maggiorana) rokona, ezért vadmajoránnának is nevezik.

Az évelő félcserje gyökérzete kúszó, fokozatosan fásodó, a gyökértörzsszerű tarackokon sűrű, járulékos gyökerek fejlődnek. 4-5 év alatt fokozatosan „elvándorol” kúszó tarackjaival. Felszín alatt közvetlenül dúsan elágazó gyökérzete miatt sekély termőrétegen, köves, vízszegény helyeken is megmarad.

Az oregano (szurokfű) bio fűszer és gyógynövény igénye:

Az oregano nagy fényigénye jó szárazságtűrő képességgel párosul. Hazánk bármelyik területén akár öntözés nélkül is termeszthető. Természetes szelekciója során hozzászokott a kopár domboldalakon való élethez, így a vízhiányhoz is.

Őshazájában, mint meleg igényes növényt tartották számon, mára azonban kiválóan alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Az természetes, hogy a nyári nagy melegek nem okoznak számára gondot, de télen sem fagy ki, a száraz hidegeket is jól tűri.

Valamennyi talajtípuson, még akár a szélsőségeseken is sikerrel próbálkozhatunk a termesztésével. A domboldalak köves, sekély termőrétegű, nehezen hasznosítható részeire is ültethetjük. Egyike a legigénytelenebb növényeinknek, tehát a kedvezőtlen fekvésű, rossz talajú kertek egyik szép dísze lehet.

Tápanyagigénye inkább alacsony, mint közepes.Tavasszal szabad földbe, cserépbe vagy hideg fólia alá elvetett magokból nyárra ültetésre kész anyagot kapunk.

Jól előkészített, igen apró morzsás vagy homokos talajba a közvetlen szabad földi helyrevetést is megpróbálhatjuk. Ebben az előzetes csíráztatási próbával ellenőrizzük a magok életképességét és ennek tudatában végezzük a vetést.

Mivel apró magról van szó (ezermagtömege 0,1 g), 1 m2-re 1 g alatti mennyiséget számítsunk. Nagyon vigyázzunk a mélyre vetéssel, csak 0,5-1,0 cm vastag magtakaró föld kerülhet rá, ellenkező esetben igen rossz kelésre számíthatunk. Nagyon fontos, hogy a vetés végeztével hengerezéssel tömörítsük a földet. Palántanevelésnél nem fontos a sorban vetés, használjuk az egyszerűbb szórt vetést. Nyár közepén-végén az erősebb palántákat egyesével, a gyengébbeket párosával ültessük ki a végleges helyükre.

50-60 cm-es sor- és 20-30 cm-es tőtávolságot válasszunk. Természetesen az ültetést öntözéssel fejezzük be. A beültetett területet többszöri kapálással tartsuk gyommentesen. Miután kifejezett kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelmi munkát nem igényel.

Az ültetés évében esetleg egyszer vágjuk. A következő években évi kétszeri vágással gyűjthető a herbája. Az első szedésre a virágzás idején, júniusban kerüljön sor, a másodikra az oldalhajtások megerősödésekor, szeptemberben számíthatunk.

Az oregano (szurokfű) bio fűszer és gyógynövény felhasználása:

Virágos, leveles hajtásaiban a 8% körüli „cserzőanyag” mellett 0,5-0,8% az illóolaj-tartalom. Az illóolajban timol, limonén, pinén, linalool található. A flavonoidokon és a cseranyagon kívül keserűanyag is fellelhető benne.

Az oregano gyógyhatása hasonlít a kakukkfűéhez (köptető és enyhe görcsoldó), főleg a légúti betegségek kezelésénél alkalmazható eredményesen.

Gyógyhatása mellett egyes vidékeken festésre is használják, de mint fűszer is megállja a helyét; nemcsak ételek, hanem likőrök és borok ízesítésére is kiváló.

A Földközi-tenger melléki országokban számos helyi, szelektált változatát termesztik. Felfutását és népszerűségét a gyorséttermi láncoknak köszönheti. Jelenleg a világon egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Bizonyos ételek, például a pizza fűszerkeverékében nélkülözhetetlen, de a chilikeverékekben is mindig megtalálhatjuk. Illóolaját és alkoholos kivonatát a kozmetikai ipar és az illatszeripar is felhasználja.A mediterrán és olasz ételek fűszere.

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.