Oregano Samothrake

Oregano Samothrake

1 590 Ft

Görög oregano fajta, mediterrán fűszernövény.

23 készleten

Cikkszám: BioV-FUSZER-RSkr46.

Az Oregano Samothrake bio vetőmag Görögországból (Samothrake) származó fűszernövény, kivételes aromával.

A mediterrán konyha fűszere.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Oregano Samothrake bio vetőmag

Az Oregano Samothrake bio vetőmag Görögországból (Samothrake) származó fűszernövény, kivételes aromával.

A közönséges szurokfű (Origanum vulgare) avagy Oregano, vadmajoránna az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó félcserje. A görög oregánó a közönséges szurokfű egy alfaja – Origanum vulgare ssp. hirtum.  A ’Samothrake’ oregánó eredeti előfordulási helyének, egy kis görög szigetnek a nevét viseli.

A közönséges szurokfű géncentruma Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területei. Észak-Amerikában termesztésből kivadult faj.

Öntözési és tápanyag-pótlási kísérletben vizsgálva három Oregano aljfajt, a görög bizonyult a legstabilabbnak illóolajhozam szempontjából. Jellegzetes ízét leginkább két illóolaj-komponens, illetve ezek aránya határozza meg, a karvakrol és a timol.

A növény alacsony termetű (0,6 m magas és széles), bokros habitusú. Levelei kicsik, egyszerűek, mirigy-és fedőszőrökkel borítottak. Virágzata összetett álfüzér, apró, fehér, ajakos virágokkal.

Oregano Samothrake felhasználása:

Régóta ismert gyógy-és aromanövény, a mediterrán konyha kikerülhetetlen fűszere. Frissen és szárítva egyaránt használhatjuk jellegzetes illatú leveleit, virágát. A görög Oregano aromája kiemelkedőnek számít a gasztronómiában a különböző szurokfű aljfajok között.  Illóolaját az illatszeripar is felhasználja. Gyulladásgátló, köptető, enyhe görcsoldó hatása miatt gyógytea-keverékek komponense, légúti és emésztő szervrendszeri panaszok ellen alkalmazzák. Illóolaja az aromaterápiában is kedvelt. A természetes festőanyagokat, textilfestést kedvelők számára is érdekes növény, festékanyagai vörösesbarna színt adnak.

Oregano Samothrake Gondozása:

A szurokfű teljes napon érzi magát a legjobban és illóolajhozama is így lesz a legmagasabb. A meleg, könnyű talajokat kedveli, sziklás, sekély termőrétegű területeken is szépen tenyészik. Nedves, kötött talajokra nem való. Hazánkban télálló. Virágzás előtt, vagy félig nyílt állapotban vágjuk fűszernek, gyógyteának.  Idősebb növényeket kétszer is vághatunk, a virágzó hajtások betakarítása után az új növekményt is begyűjthetjük. Ha hagytuk elvirágozni, a száraz virágzati szárakat tavasszal vágjuk vissza teljesen. Terjedő tövű évelő, szaporíthatjuk tőosztással, dugványozással vagy nevelhetünk palántát, melyet májusban lehet kiültetni végleges helyére. Nektárban gazdag virágát méhek, pillangók látogatják. Ültessük szegélyekbe, sziklakertbe, száraz területek vegyes évelőágyaiba, vagy nagyobb cserépbe, kaspóba.  Jó választás olyan kertben is, ahol fontosnak tartják a megporzó rovarok csalogatását, de a rendszeres gondozásra, öntözésre nincs lehetőség. Ellenálló növény, kártevő, kórokozó megjelenésével igen ritkán kell számolnunk.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669016304873

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030519789390047U

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669008002057

https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Origanum+vulgare+hirtum

https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=q980

Bernáth Jenő szerk. (2000): Gyógy-és aromanövények. Mezőgazda Kiadó

Tartalom: kb. 0,05 g mag

Ezermagtömeg: 0,03 g

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.