Őshonos földi poszméh

Őshonos földi poszméh

29 300 Ft

Bombus Terrestris a biokertek leghatékonyabb beporzói

79 készleten

Cikkszám: KG-FOLDIPOSZMEH-BIOK-296.

Érzékeny, futárral nem szállítható termék.

A szerdán délig leadott rendelésekért a következő hét csütörtök-pénteken el kell jönni a telephelyünkre!

Előre fizetés esetén tudjuk csak megrendelni a beszállítótól.

A méhek itatóval és etetővel ellátva, zárva vannak a kaptárban. Elvitelkor megmutatjuk a kaptár nyitását és adunk használati utasítást.

A Bombus Terrestris őshonos poszméhkaptár a Biobest legismertebb terméke.

Alapvetően nagyüzemi zárt termesztőberendezésekben használják, pedig Európában őshonos fajról van szó. Biodiverz ökológiai kertekben, gazdaságokban természetes módon is megtelepszik.

A királynő 20-22 mm, a hímek 14-16 mm, a munkások pedig 11-17 mm hosszúságúak. A munkások hasának alja fehér.
A fészkek általában a föld alatt találhatók, melyeket vagy maguk hoznak létre, vagy betelepszenek egy elhagyott üregbe. Ritka, hogy a kiürült kaptárba települjön vissza az új kolónia.

A telepek fésűszerű fészekstruktúrákat alkotnak, amelyek mindegyike több tojást tartalmaz.
Az elhagyott kolóniájából kikelt magányos királynő elindítja a kolóniaciklust, amikor párosodik egy hímmel, és fészket talál. Télen át ebben a fészekben marad, majd tavasszal kis adag diploid (nőstény) tojást rak. Amint ezek kikelnek, gondozza a lárvákat, nektárral és virágporral táplálja őket. Amikor a lárvák felnőnek, bebábozódnak , és körülbelül két héttel később megjelennek az első munkások. Ezt a telep kezdeti szakaszának nevezik.  A munkások nektárt és virágport keresnek a kolónia számára, és gondozzák a lárvák későbbi generációit. A legtöbb dolgozó a fészkétől néhány száz méteren belül táplálkozik.
A Bombus terrestris őshonos poszméh  általában sokféle virágfajtával táplálkozik. Legnagyobb aktivitásuk délelőtt van, csúcsidejük reggel 7-8 óra körül van.

Ezek a méhek akár 13 km-es távolságból is vissza tudnak térni a fészekbe, de egy jelölési és visszafogási tanulmány szerint átlagos táplálékkeresési távolságuk körülbelül 663 m.

A Bombus. terrestris -t 1987 óta tenyésztik kereskedelmi forgalomba, hogy beporzóként használják fel európai üvegházi kultúrákban, különösen a paradicsomban.

Mi a nyílt felületű biogazdálkodásban használjuk, melynek célja egy biodiverz területen a beporzó állomány növelése és megtelepítése. A kihelyezett kaptár méhei csak korlátozott időtartományban élnek és tevékenykednek, mi a hosszútávú hatásra koncentrálunk, hogy a kihelyezett kaptárban élő kolóniát követő populációk a kertben /gazdaságban telepedjenek meg, ezért fészek kialakítására alkalmas helyeket hozunk létre, melyre legalkalmasabbak lombhullató cserjék (például ökológiai sövények) bolygatatlan alja.

Kiengedésüket követően a poszméh dolgozók megkezdik a növény beporzását. Munkájukat a kaptár elhelyezését követő hetekben kikelő dolgozók segítik.

A termék tartalmaz egy poszméhkolóniát, vagyis egy királynőt, dolgozókat, ivadékokat, továbbá cukoroldatot tartalmazó kaptár

Az őshonos poszméh kaptárakat tegye vízszintes felületre (ha lejtős felületre helyezi a kaptárt, a cukoroldat szivárogni kezdhet).
Helyezze a kaptárt védett fekvésbe. Fontos a nyári árnyékolás és az egész éves esővédelem, hogy a külső papír burkolat ne károsodjon. Legnagyobb kárt a kaptárban hangyák tehetik ezért akadályozzuk meg a bejutásukat. Erre legjobb módszer Székely Gyöngyvér ajánlásával az alábbi videóban tekintheti meg:

VIDEO

A kaptár elhelyezését követően várjon legalább 15 percet mielőtt kinyitja a kaptár röpnyílását, hogy a poszméhkolónia megnyugodhasson.

Ne helyezze át a kaptárt!
Kihelyezés után 6–8 héttel távolítsa el a poszméhkaptárt.
A régi kaptárt helyezze lezárható műanyag zacskóba, és ártalmatlanítsa a helyi jogszabályok szerint.