Ostara

Ostara

790 Ft

Tavasztól-őszig piros bio gyümölcsök, frissen a kertből.

Elfogyott

Cikkszám: PA-SZAMOCA-Gab-5.
Kategóriák: , .

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Az Ostara eperpalánta egy klasszikus folytontermő fajta.

Biokertekbe ideális választás ez az igénytelen, ellenálló fajta. A napos és félárnyékos területeket, a homokos és kötöttebb talajokon is szépen terem.

Bogyója középnagy, íze főidőszakokban édes-aromás.

A telepítés idejétől függ, hogy tavasszal mikor kezd el teremni. Minél később ültetjük, annál korábbi, de annál kisebb lesz a tavaszi termés. Nyáron jóval kevesebbet hoz és a gyümölcs minősége összefügg a vízellátással. Nagy légköri aszálynál és hőségriadónál aprósodik, a túlöntözéstől viszont ízetlenebb lesz. Ez csak a nyári termésekre vonatkozik.

Évelő változatban a termés javát tavasszal (kb. 70%), kisebb részét ősszel (kb. 20%), a maradékot (kb. 10%) pedig nyáron hozza.

Hagyhatjuk kissé “elvadulni és talajtakaróként is használhatjuk, mint az erdei szamócát, de akkor romlik a termés minősége és mennyisége is. Ez a legnagyobb “indahozamot” adó fajta, ezért gyorsan terjed. Ha intenzív termesztést szeretnénk, akkor érdemes valamilyen termesztőberendezésben, például eperpiramisban, kaspóban, epertoronyban, vagy függő rendszerekben elhelyezni és folyamatosan kacsolni, szedni.

A földieper telepítésének ideális időpontja augusztus-szeptember, de tavaszi ültetés is lehetséges, csak akkor a tavaszi induló termésmennyiség jóval kisebb.

2-3 évnél tovább biokertekben se legyen egy helyen a földieper. Váltsunk területet, hogy a betegségek és kártevők ne dúsuljanak fel.

A telepítésről tekintsék meg alábbi videónkat:

Földieper telepítés

A földieper biológiai növényvédelme:

Legfontosabb a vetésváltás és a palánták tökéletes egészségi állapota.

A tápanyagellátást telepítés előtti szerves trágyázással kezdjük, majd a mulcs emelésével juttassunk ki komposztált bio trágyát, melyhez az Orgevit általános bio trágyánkat javasoljuk. A terméshozás időszakában adjunk bio DCM gyümölcs trágyát, amely magas, természetes kálium tartalmával emeli a gyümölcs cukortartalmát.

Telepítés előtt nézzük, meg, hogy a kiszemelt területen nem, károsíthat-e cserebogárpajor, lótücsök, vagy spanyol csiga. Ezeknek a jelenléte szükségessé tesz fajspecikfikus, bio talajfertőtlenítést, amelyre hasznos fonalféreg készítményeinket javasoljuk. Pajorok ellen a Nematop, lótücsök ellen a Nemastar, meztelencsigák ellen pedig a Nemaslug.

Levélbetegségek, illetve szürkepenészes gyümölcsrothadás ellen Polyversum gombaölő gombás permetezést, tőbetegségek ellen pedig Trifender Pro beöntözést javasolunk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.