Oswego fű

Cikkszám: BioV-OSWEGO-RS142.

Oswego fű

1 490 Ft

Indiáncsalán

4 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Oswego fű (méhbalzsam) bio gyógynövény

Pollenadó növény.

Virágzási idő: május-október

Oswego fű (méhbalzsam) bio gyógynövény másik ismert neve az Indián Csalán.

Az észak-amerikai Oswego indiánok által fogyasztott Oswego teát készítik belőle, s úgy tartják, ezt az italt az amerikai telepesek a brit tea bojkottjának (Boston Tea Party) ideje alatt vették át az indiánoktól. A növény leveleit használják még puncsok, limonádé és más hideg italok készítéséhez is.

Fűszeres, citromos, kakukkfüves aromája kiváló zöldfűszerré is teszi.

Évelő, nagyon fűszeres ízű növény. Az árvacsalán-félék családjába tartozó lombhullató, lágyszárú évelő.

Levele hosszas, többnyire fűrészelt. Virága pompás, szép, nagy álfüzérré csoportosodik, vagy csak egy tetőző, sokvirágú, a színes hegylevelek környezete örvet alkot.

6-7 Észak-amerikai faja van. 30-80 cm. magas, levele tojásdad, virága skarlátpiros, egymás fölött levő két, ritkán három örvet alkot.

Gyökérzete gyorsan terjed, de 3 éves korára elsatnyul a növény, ezért ajánlatos 2-3 évente felszedni, sarjadékait leszedni.Szárazságtűrő, de a nyirkos talajon szebben fejlődik. Napfénykedvelő, árnyékban kevesebben virágzik. Júniustól szeptemberig nyílik. Pillangók és méhek nagyon kedvelik, a poszméhek különösen.

Kellemes, fűszeres leveléből lesz az oszvego-tea, melyet a borsos menta és melissza teája helyett isznak, de ecet is lesz belőle.

Gyógynövényként és zöldfűszerként (illata a tökéletesen fűszerezett pizzáé) ismert növény, fiatal leveleit szárítva használják. Évente többször is szedhető. Nagyon szép, világoslila virágai vannak. Vonzza a méheket és a pillangókat.

Az indiánok földjén erős antiszeptikus hatású nedvei tették keresett gyógynövénnyé a bergamottolaj illatú méhbalzsamot.

Hideg italok ízesítésére használható, de fertőtlenítő hatású is, főként bőrsérülések borogatására. Iparilag szájvizek készítéséhez használják.

Betakarítás ideje szabadföldön: május második fele-október első fele

 

oswego fű méhbalzsam bio vetőmag