Pak Choi

Pak Choi

345 Ft

Wok ételek alapanyaga.

48 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KEL-RD323.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Pak Choi vegyszermentes vetőmag

Pak Choi vegyszermentes vetőmag.

Ázsiából származó leveles zöldség, a kínai kelhez hasonlóan termeszthető.

A melegigényesebb káposztafélékhez tartozik, ezért másodnövényként is termeszthető. A kora őszi fagyokat, mínusz 5 °C-ig még elviseli, ez alatt azonban már elfagy. 10 °C feletti hőmérsékleten fejlődik egyenletesen, ám jól tűri az időjárási frontokat is, de ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alatt marad, megindul a magszár képződése.

Fényigényes, kisebb és nem tartós árnyékot még elvisel, de gyors növekedést csupán napfényes területen várhatunk.

Mint minden káposztaféle, a bordás kel is vízigényes. Rövid, mintegy két hónapos tenyészideje alatt ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjen vízhiányt, mert a levélnyelek veszítenek zsengeségükből és a növekedése is elhúzódik. Párás mikroklímát kedvel.

A Pak Choi ázsiai saláta a gyorsan melegedő, laza talajtípusokat (homokos vályog-, hordalék-, kerti talaj stb.) szereti. Erősen kötött talajú, nedves, hideg területeken csak őszi-nyári termesztése ajánlott. A szélsőséges talajtípusok kivételével valamennyi kertbe ültethetjük.Tápanyagigénye közepes. Igazán bő termést szervestrágyázott területről várhatunk.

A kitavaszodást követően, általában március közepétől vethetjük vagy palántázhatjuk. A magok nagyon gyorsan kicsíráznak, ezért a helyrevetés célszerűbb. 30-40 cm-es sortávolságra 8-10 cm-enként szórjuk a magokat, majd vékonyan takarjuk be. A talajt a vetéstől kezdve végig tartsuk nyirkosán.

Kelés után, 15-20 nap múlva állítsuk be a tőtávolságot, az egyes tövek között legalább 30-35 cm-t hagyjunk. Sűrű állomány sem ad nagyobb hozamot, ugyanis a levélnyelek vékonyabbak és hosszabbak lesznek.

A zsenge állapotban lévő, mintegy 50-60 cm magas növényeket folyamatosan szedjük. Laza talajból, óvatosan körülfogva, könnyen kihúzhatjuk, kötöttebb helyeken késsel vagy metszőollóval vágjuk ki, vigyázva, hogy a levélnyeleket ne sértsük meg, s ne vágjunk bele.

Egészséges, jól kifejlett állomány 10 m2-en akár 30 kg termést is adhat, egyes növények átlagsúlya 40-50 dkg.

A Pak Choi ázsiai saláta  hajtatása melegházban és fólia alatt lehetséges, a kínai kelhez hasonlóan.

Széles, fehér levélnyele, fehér erezete és ragyogó sötétzöld, húsos, kerekded levele igen dekoratívvá is teszi a növényt, ha remek íze nem lenne elég motiváció az ültetéshez.

Nyersen, salátának vagy főzve is használhatjuk, enyhén fűszeres íze van.

Vetés: július végén, augusztus elején, 50-65 nap alatt érik be. Sortáv: 30 cm, soron belül 20 cm távolságot hagyjunk a bokrok között.

Vetés szabadföldbe: július második fele-augusztus első feléig,
Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

A Pak Choi biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Különösen nagy a nitrogén- és a káliumigénye, de a kalciumra is nagy szüksége van.

Minőségrontó fiziológiai rendellenessége a belső fej barnulás, amely egyenetlen vízellátásra, és/vagy kalciumhiányra vezethető vissza. Ezt Alginites, vagy Aminocal-os permetezéssel tudjuk elkerülni.

Erről itt látható video:

VIDEO

Az ázsiai káposztafélék fő károsítói a földi-, illetve káposztabolhák

A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.