Palatina

Palatina

7 290 Ft

Nagy fürtű, bőtermő, gombabetegségeknek ellenálló, extrém fagytűrésű csemegeszőlő

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-SZOLO-PUL-032.
Kategóriák: , .

A Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány gyümölcsének héja vékony, a bogyó ropogós, lédús, nagyon finom, muskotályos ízű.

Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány

A Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány magyar nemesítésű csemegeszőlő fajta.

Másik neve augusztusi muskotály, melyet magyar nemesítők állítottak elő Szőlőskertek királynője muskotály és a Seyve-Villard 12375 keresztezéséből. Az 1966-tól egyre kedveltebb lett a házikerti termesztésben.

A Palatina konténeres csemegeszőlő elég erős növekedésű, sok félig felálló vesszővel, lombozata sűrű. Erős metszést, sok zöldmunkát és ritkítást igényel.

Hosszúcsapos vagy félszálvesszős metszést érdemes ennél az oltványnál alkalmazni. Aki nem ért igazán a szőlőmetszéshez, annak azt javasolom, hogy inkább többet vágjon belőle, mint kevesebbet és a fürtökből is jócskán szedjen le, mielőtt nőni kezdenének, mert ha túl sok marad rajta, az túlterheli a növényt és elaprózódik a termés, még a következő évben is.

A Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány nagyon bőtermő. A fürtök sokáig a tőkén maradhatnak, ezért szakaszos szedés is lehetséges akár október közepéig. Augusztus közepétől szedhető.

Szuper növekedése és egészséges hajtásrendszere miatt lugasok, tető-lugasok kialakítására is alkalmas fajta.

Termésbiztonsága kiváló.

A gyümölcs szálmasárga, majd borostyán színűre érik. Héja vékony, a bogyó ropogós, lédús, nagyon finom, muskotályos ízű. Bogyótömege nem nagy 4-5g

Nem pereg, nem reped, finom, illatos. A fürt kúpos-hengeres, nagy méretű, akár fél kilósak is lehetnek.

Cukortartalma: 18-19 %. Savtartalma:6-7gramm/l.

Gombás betegségekkel szemben ellenálló, rothadásra nem hajlamos. Betegségekre való ellenállása figyelemre méltó, lisztharmatnak és peronoszpórának ellenáll!

Az oltvány ellenálló fajta. Fagyra nem érzékeny.

A talaj és a fekvés iránt nem igényes. Alföldi körülmények között is termeszthető.

A palatina csemegeszőlő oltvány biológiai növényvédelme:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.