Pannónia

Pannónia

16 900 Ft

Bőtermő, moníliára nem érzékeny, kis méretű fát nevel. Elhúzódóan érik.

20 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-SAJ-036.
Kategóriák: , .

A Pannónia kajszibarack konténeres gyümölcsfa gyümölcse közepes méretű, gömbölyű.

Húsa narancssárga, ízletes, közép-kemény, rostos, lédús.

PANNÓNIA KAJSZIBARACK konténeres GYÜMÖLCSFA

A Pannónia kajszibarack konténeres gyümölcsfa alacsony koronát nevelő, jól kezelhető, hálás fajta.

Érési ideje: 4-7 nappal a Magyar kajszit követően érik.

Fája: kis méretű szétterülő koronát nevel, gyenge növekedésű. Nagyon jól kezelhető , könnyen szüretelhető. Hibája, hogy metszés és gyümölcsritkítás nélkül a földig hajolhatnak az alsó ágak.

Termesztése: inkább dombvidékre ajánlott, kissé fagyérzékeny. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják.

Termőképessége: nagyon bőtermő. Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Túlkötődésre hajlamos, rendszeres gyümölcsritkítást igényel.

Termékenyülése: öntermékeny.

Ellenállóképessége: Moníliára nem érzékeny. Talajban nem válogat, ideális termőhelye a fagylefolyásos dombvidék.A Dunántúlon nagyon népszerű fajta.

A Pannónia kajszibarack konténeres gyümölcsfa gyümölcse: közepes méretű (40-45 gr.) átmérője 47-50mm, gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Héja finoman molyhos. Nem egyszerre érik, így sokáig folyamatos gyümölcsellátást biztosít.
Húsa narancssárga, savasabb mint a Magyar kajszi, ízletes, közép-kemény, finoman rostos, lédús.

Felhasználása: friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.

Alany: Myrabolan

Porzói: öntermékeny

A Pannónia kajszibarack gyümölcsfa BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben, de azért bioban is védekezni kell.

A kajsziknál a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (Wetcit), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket. Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére, és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A Pannónia kajszibarack konténeres gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. Polyversum gombaölő gombával a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immunállapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.