Pannónia

Pannónia

4 500 Ft

Bőtermő, moníliára nem érzékeny, kis méretű fát nevel. Elhúzódóan érik.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-PANNONIA-KAJSZI-FAR099.
Kategóriák: , .

A Pannónia kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse közepes méretű, gömbölyű, narancssárga színű, középkemény, finoman rostos, lédús.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Pannónia kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Pannónia kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány alacsony koronát nevelő, jól kezelhető, hálás fajta.

Érési ideje: 4-7 nappal a Magyar kajszit követően érik.

Fája: kis méretű szétterülő koronát nevel, gyenge növekedésű. Nagyon jól kezelhető , könnyen szüretelhető. Hibája, hogy metszés és gyümölcsritkítás nélkül a földig hajolhatnak az alsó ágak.

Termesztése: inkább dombvidékre ajánlott, kissé fagyérzékeny. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják.

Termőképessége: nagyon bőtermő. Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Túlkötődésre hajlamos, rendszeres gyümölcsritkítást igényel.

Termékenyülése: öntermékeny.

Ellenállóképessége: Moníliára nem érzékeny. Talajban nem válogat, ideális termőhelye a fagylefolyásos dombvidék.A Dunántúlon nagyon népszerű fajta.

A Pannónia kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse közepes méretű (40-45 gr.) átmérője 47-50mm, gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Héja finoman molyhos. Nem egyszerre érik, így sokáig folyamatos gyümölcsellátást biztosít.
Húsa narancssárga, savasabb mint a Magyar kajszi, ízletes, középkemény, finoman rostos, lédús.

Felhasználása: friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.

Alany: Myrabolan

Porzói: öntermékeny

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.