Patisszon

Patisszon

355 Ft

Bőtermő patisszon.

16 készleten

Cikkszám: VegyszmV-TOK-RD154.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Patisszon vegyszermentes vetőmag

A Patisszon vegyszermentes vetőmag korai típus. Termése krémszínű, széle hullámos. Termés húsa hasonlóan krémszínű, tömör és ízletes.

Erős növekedésű, korlátozott ideig tárolható.

Indátlan, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Csillag alakú, vajszínű termése vastaghúsú, 1-1,5 kg tömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra alkalmas. A szedési időtől függően diónyi nagyságtól tányér nagyságig változó méretű lehet.

Egy-egy tő bekerülhet magas-, vagy dombágyásba is, de növekedését szabályozni kell, hogy ne nyomja el a szomszédait.

A patisszon Amerikából származik. Főként Kalifornia vidékén már régóta ismert az ottani indiánok köreiben, onnan terjedt el Európán és Ázsián át az egész Földön. Magyarországon csak az 1960-as évek végétől ismert szélesebb körben.

A csillagtök egyéves növény, amely lehet indás, vagy bokros, ún, guggonülő.

Könnyen melegedő talajokon terem a legjobban.

Erőteljes gyökérzete miatt öntözni alig szükséges, csupán palántázáskor, illetve száraz időben végzett magvetéskor és tartós szárazság idején öntözzük. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adjunk, hogy elkerüljük a párás klímát és ezen keresztül lisztharmatot.

A csillagtök magvetését akkor kezdjük, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 13-14 °C, vagy magasabb.

A többi tökfélénél nagyobb a tápanyagigénye. ezért ősszel helyezzünk ki szerves trágyát. A virágzás kezdetén fejtrágyaként kiszórt Kertmester fermentált bio trágyánkat meghálálja.

A csillagtök helyrevetéssel vagy tápkockákban előnevelt palántákkal is szaporítható. Biokertekben mindig az utóbbit javasoljuk. A helyben kelt növény gyorsabban és mélyebben tudja fejleszteni a gyökereit és nem kell külön edzeni leendő helyéhez. Sokkal erősebb növényeket kapunk így, amelyek többet teremnek és ellenállóbbak.

A csillagtök a virágzás után folyamatosan, hetente két-háromszor is szedjük, mert a szedés elmaradásával csökken a virágzás intenzitása.

Többféleképpen használhatjuk fel. Savanyítják az uborkához hasonlóan, lehet belőle készíteni más zöldségekkel csalamádét is. Készíthető belőle saláta; rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.

Vetés ideje palántaneveléshez: április első fele-május első feléig

Kültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Tartalom:  3g

Ezermagtömeg: 91,86g

A patisszon biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Elsősorban a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a peronospora (Pseudoperonospora cubensis), a mézgás varasodás (Cladosporium cucumerinum), az uborka-lisztharmat (Erysiphe cichoracearum), az uborka- és dinnyevész (Corynespora melonis),  a fuzáriumos hervadás, kolletotrichumos betegségek elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

Állati kártevői: levéltetvek .(Aphididae), takácsatkák (Tetranychidae). A levéltetvek ellen a narancsolajos készítmények (PrevB2 és Wetcit), illetve a NeemAzal jelenthetnek megoldást a biotermesztésben

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.