Pölöskei

Pölöskei

7 290 Ft

Gombabetegségeknek ellenálló muskotályos ízű, magyar nemesítésű csemegeszőlő.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-SZOLO-PUL-031.
Kategóriák: , .

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

A Pölöskei muskotály konténeres csemegeszőlő oltvány magyar fajta.

Nemesítette Szegedi Sándor 1967-ben. Állami minősítést 1979-ben kapott.

Szülők: Zala gyöngye x Gloria Hungaria x Erzsébet királyné emléke.

A Pölöskei muskotály csemegeszőlő tulajdonságai:

Színe sárgászöld, húsa édes, kissé hamvas,  muskotályos ízvilágú, ropogós, savas, héja kissé rágós. Magja alig érezhető.

Bogyó: 18 x 17 mm., 4,1 gramm

Fürt: átlag 420 gramm, ágas, vállas, laza. Fürtkocsánya hosszú, zöld.  A fürt átlagtömege 200 gramm.

Az oltvány érési ideje szeptember közepe-vége.

A Pölöskei muskotály konténeres csemegeszőlő betegségekkel szemben ellenálló. Lomb-és fürtrezisztens, szárazabb években permetezés nélkül is termeszthető. Nem rothadós fajta.

Ellenálló fajta, bár permetezés nélkül a lisztharmat a tenyészidőszak vége felé néha megjelenik rajta.

Fagyérzékeny, ezért védett meleg fekvésű helyre telepítsük.

Lugasművelésre is alkalmas fajta.

Ez a csemegeszőlő szinte minden biokertben elfér. Sajnos azonban ez a legtöbbet permetezett gyümölcs a konvencionális kertekben.

Biológiai növényvédelemmel is védhető ma már, mi mégis csak az ellenálló fajtákat javasoljuk, amelyek nem igényelnek különösebb védelmet.

Ilyen a Pölöskei muskotály konténeres csemegeszőlő.

Saját tapasztalatunk, hogy magas tőkeformákon a lisztharmat nem bántja.

Erős növekedésű, középvastag, világos barna vesszőzetű  szőlő oltvány. Sok, és erős hónaljhajtást, és azon másodtermést hoz.

Hosszúmetszéssel ajánlatos metszeni.

Gondos zöldmunkát igényel.

Túlterhelve a tőkét, az érés nagyon sokáig elhúzódhat.

A szőlő felhasználása:

Terméséből finom szőlőlé vagy bor készíthető. Íze muskotályos ízvilágú.

Finom csemegeszőlő, friss fogyasztásra is ajánljuk!

A szőlő biológiai növényvédelme:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.