Rakéta

Rakéta

330 Ft

Korai kelkáposzta.

7 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KEL-RD289.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Rakéta kelkáposzta vegyszermentes zöldség vetőmag

A Rakéta kelkáposzta vegyszermentes zöldség vetőmag, korai szabadföldi és fűtetlen fólia alatti termesztésre javasolt fajta.

A fej kissé megnyúlt, kicsi és zöld színű. Keresztmetszetében halványsárga.

A fejeskáposzta közeli rokona, de a szára rövidebb, levelei pedig hólyagosak, bodrosak, szélük ép vagy kissé bemetszett, és nem alkotnak tömör fejet, hanem lazán simulnak egymáshoz.

A kelkáposzta igénytelenebb és hidegtűrőbb, ráadásul nagyobb tápértékű, mint a fejeskáposzta.

A fejes- és a kelkáposzta termesztése nem sokban tér el egymástól. A kelkáposzta a nagyobb levélzete miatt nagyobb térállást kíván.
Humuszban gazdag, jó szerkezetű talajt igényelnek. Tápanyagigényes kultúrák, a szerves trágyázást meghálálják.

A szárazságot és a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé. A kelkáposzta fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

A kelkáposzta szaporítása palántaneveléssel történik. A kiültetés idejét a termesztési cél határozza meg. Legkorábbi kiültetése akkor lehet, ha a talaj hőmérséklete elérte az 5°C-ot.

A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma, ezenkívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású.

Vetés ideje palántaneveléshez: március első fele-március végéig

Vetés szabadföldbe: május első fele-június első feléig

Kiültetés szabadföldbe: május első-fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: augusztus második felétől október végéig

Tartalom: 2g

A kelkáposzta biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

A fehér fejes káposztáknál jóval ellenállóbb, ezért egy beállt biokertben alig van szüksége védelemre.

Bakteriális betegségei közül a xantomonas-al találkozhatunk leginkább erre a PROSILICON-os permetezés lehet hatékony, de egyes vélemények szerint a Polyversum is jó a xantomonas megelőzésére. Utóbbi a növény felületén levő kórokozók lebontásával működik. Nagy előnye, hogy a káposztafélék szinte minden gombás betegsége ellen (peronoszpóra, alternária, szklerotínia) is hatékony. A Prosilicon baktériumos betegségek elleni hatékonyságát pedig a speciális, természetes szilikátok bőrszövetbe épülésével, annak erősítésével képes elérni.

Az üvegházi molytetű, ismertebb nevén liszteske az első, amely ellepi a káposztaféléket, róluk szól a következő, hasznos videó:

VIDEO

A kelkáposzta fő károsítói a földi/káposzta bolhák, a káposztalepke hernyói és a káposztapoloskák.

A különféle hernyókártevők ellen tökéletes biológiai megoldást nyújtanak mini petefürkészeink, vagy a Dipel nevezetű bakteriális permetszer.

A poloskákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható.

A földibolhákra is ez a megoldás, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.