Rakovszky

Rakovszky

4 500 Ft

Moníliára ellenálló, hungarikum fajta.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-RAKOVSZKY-KAJSZI-FAR098.
Kategóriák: , .

A Rakovszky kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse igen nagy méretű, narancssárga, közepes szilárdságú, enyhén rostos, leveses.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

rakovszky kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Rakovszky kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány egy legendás ellenálló képességű régi magyar fajta. A hajtáselhalásos monília, a szürke rothadás (botritis) és sharka vírussal szemben toleráns.

Rendkívül értékes, hazai nemesítésű kajszi, kiemelkedő házikerti fajta, amelyet országszerte ismernek, telepítenek.

Meghálálja a jó talajokat, a sívó homokon hajlamos a hőgutára. Az öntözést terméshozás időszakában kívánja, de ne vigyük túlzásba. Fiatalon heti 2-3 öntözést igényel a nagy melegekben, idősebb korában heti egy öntözéssel elkerülhetjük a gyümölcshullást. A kései fagyokra kissé érzékeny, fagyzugos helyekre ne ültessük. Fája közepes növekedésű és fagyérzékenysége miatt Myrabolan alanyra oltjuk. Gömbkoronát nevel.

Bőtermő és kiegyensúlyozott termőképességű, nem alternál, azaz évenként nem ingadozik a termésmennyiség. Korán termőre fordul, sokszor már az ültetés utáni évben “mutatja” magát. Öntermékeny, porzót nem igényel, maga azonban jó pollenadó. Középérésű, július vége, augusztus eleje a szedés ideje.

A Rakovszky kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse igen nagy méretű, szinte az óriás kategóriába tartozik, súlyuk 60-80 g is lehet. Alakja tompa kúp, kissé lapított. Héja narancssárga, bordó fedőszínnel. Gyümölcshúsa ugyanolyan narancssárga, közepes szilárdságú, enyhén rostos, leveses. Különleges aromája van, amely miatt nagyon kedvelt friss fogyasztásra, és ezt a zamatos ízt a lekvárban is megtartja.

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.