Ricinus

Ricinus

290 Ft

Hatalmas vakondűző növény.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-RICINUS-RD266.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ricinus vegyszermentes virág vetőmag

Virágzási ideje: július-szeptember

A Ricinus vegyszermentes virág vetőmag  Afrikából származik, (Ricinus communis) hazánkban is ismert gyógy- és dísznövény, bár rendkívül mérgező volta miatt sokan tartanak tőle. Kisgyermekes kertbe biztosan nem is ajánlanánk!!!

A népi elnevezései változatosak, ismert, mint csodafa, csodafű, Jónáska bab, Jónás fája, kikajon, Krisztuskeze, Krisztustenyere, Krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, kiki, nagysárfű, török-mag, vakondokfa, vakondfű, vakondbab, vagy vakondelhárító cserje, utóbbi elnevezéseit onnan kapta, hogy távol tartja a kertből a vakondot.

A ’Carmencita Red’ fajtának hatalmas, bordós levelei vannak, és szokatlanul nagyok az élénkpiros virágai. A ’Carmencita Pink’ rózsaszín virágai miatt különleges, az ’Impala’ virágai kárminvörösek és barnák. A ricinus jól mutat kerítések, falak mentén, de szoliterként is. Szépen kiemeli a társként mellé ültetett amarántot, napraforgót, hajnalkát.

A magja rendkívül mérgező, a benne található ricin miatt! A fogyasztás után néhány órával (2-24 óra) jelentkezik égő érzés a szájban, torokban és a gyomorban, majd hányás, görcsök, homályos látás, nehézlégzés, bénulás és halál következhet. A halál beállhat néhány órán belül, de akár napok múlva is. Gyerekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtteknél 2,5-20 mag a halálos adag. Érdekes, hogy a tyúkok akár 80 mag elfogyasztását is túlélhetik.Gyógyászati alkalmazásra a magból hideg sajtolással és kezeléssel állítják elő a hashajtóként ismert ricinusolajat, amit műszaki kenőcsök adalékanyagaként, világítóolajként és szappanként is használnak.A ricinusból palántát nevelhetünk, amit a fagyok elmúltával ültessünk ki, vagy meleg helyen a szabadföldbe is vethetjük a magot (ajánlatos vetés előtt 24 órára beáztatni a magot). Nagyon fontos, hogy kesztyűt viseljünk a ricinussal, vagy magjával való foglalatoskodásnál!

A Ricinus termesztése:

Gyors növekedésű, lágy szárú növény. Eredeti élőhelyén évelő, akár 10-12 méter magasra is megnő. Nálunk egyéves növény (rendkívül fagyérzékeny!), a 2,5-3 métert is elérheti. Igen gyorsan egy kis fához hasonlóvá válik és jó árnyékot ad. Hatalmas, csillag alakú, tányérszerű levelei vannak, amelyek miatt az erős szél feldöntheti. A levelek színe a sötétzöldtől a vörösesig, lilásig is terjedhet.
Világospiros vagy rózsaszínű fürtös virágai nyár végén nyílnak, majd színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben a hüvelyekben fejlődnek a bab nagyságú, tarka magok.

A ricinus nem válogat a talajban, de nem árt az ültetés előtt fellazítani azt, hogy a növény gyökerei jó mélyre tudjanak terjeszkedni. Ha a gyökerek nem tudnak elég mélyre hatolni, akkor a nyári zivatar, szél eltörheti a ricinusunkat.

Vetés szabadföldbe: április-május

Tartalom: 1g

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

Vegyszermentes virág vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.