Rondo 250g

Rondo 250g

490 Ft

Óriáshüvelyű, bőtermő, zsenge velőborsó.

17 készleten

Cikkszám: VegyszmV-ZOLDBORSO-RD370.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Rondo velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

A Rondo velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag középkései, óriáshüvelyű velőborsó.

Sötétzöld szemszínű, egyenes, hegyes hüvelyű, kései, nagyon nagy termőképességű fajta.

Hüvelyeit párosával hozza, melyek hosszúsága 10-12 cm. Magszám 8 – 10 szem hüvelyenként. Szemátmérője 1 cm-nél nagyobb.

Kiváló ízű, zsengeségét sokáig megőrzi. Friss fogyasztásra és mélyhűtésre kiválóan alkalmas.

A száraz mag ráncos, szögletes, ezért szárazborsónak nem való.

Az egészséges és vegetáriánus, vegán táplálkozásban alapvető szerepet tölt be a helyben termesztett fehérjedús élelmiszerek között. Magas a szénhidráttartalma és kalóriaértéke is majdnem egyenértékű a krumpliéval, fehérje tartalma pedig háromszor annyi. Mindezek mellett jelentős C-, B1- és B2-vitaminforrás is, amik szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Középhosszú szára erős, de a támasztékot meghálálja.

Nagy zöldtömege és magas fehérjetartalma miatt a teljes növény értékes alapanyag a biokertészetben. A szedés utáni maradványokat mindenképpen komposztáljuk, vagy használjuk mulcsnak, mert itt nem lép fel a “pentozán hatás”, hiszen nagyon jó a szén/nitrogén aránya.

A talajt ugyanilyen nagy mértékben gazdagítja nitrogénnel és növeli a humusztartalmat, mert nagy gyökérfelületén rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium képes megtelepedni, amelyek szükségesek a talaj természetes tápanyagellátó képességének megtartásához.

Áprilisban-májusban vessük. A folyamatos szedés érdekében szakaszolt vetése javasolt, vagy korai borsókkal illesszük vetési sorba. Érzékeny az alacsony talaj-hőmérsékletre, ezért korai vetésre nem alkalmas.

A Rondo velőborsó késői, hosszú tenyészidejű zöldség, magas szára igen erős (80-85 cm), de mindenképpen támasztékkal termesszük! Nem szükséges túl erős és magas támrendszer. Egy méteres karókra akasszunk valamilyen hálót, amelyre saját maga kacsok segítségével felfut. Anélkül elfekszik a földön, amely a kórokozóknak könnyű bejutást enged és sokkal kevesebbet is terem.

Sortávolság:30 – 40 cm, tőtávolság 4 – 5 cm, vetésmélység: 5 – 7 cm, laza talajon mélyebben. Optimális csírázási hőmérséklet 10 – 13 0C felett. Csírázási idő: 9-13 nap.

Vetőmagszükséglet: 80-120g/10 m2 .

Vetés szabadföldbe: március vége-május első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-július második feléig

Tartalom: 250g

A Rondo velőborsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés, amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben. Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

A hosszú tenyészidejű fajtákat megviseli a májusi kánikula vagy a betakarításkor, júliusban beálló egyhetes eső is. Fordított időjárási helyzetben viszont igen szépen teremnek ezek a nagyszemű, hosszú hüvelyű fajták. Nemcsak a termesztési kockázat csökkentése, de a szedésidő elnyújtása is indokolja, hogy a borsót legalább két, nagyon eltérő érésidővel vessük.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.