Royo Brillante

Royo Brillante

17 500 Ft

Betegségeknek ellenálló fajta.  Az egyik legjobb ízű, olvadó, édes. 

19 készleten

Cikkszám: KONTENERES-SZILVA-PUL011.
Kategóriák: , .

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Royo Brillante datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány tulajdonságai:

A Royo Brillante datolyaszilva konténeres gyümölcsfa oltvány spanyol eredetű, kissé megnyúlt kúpos termésű fajta.

Nagyfokúan öntermékeny, de másik datolyaszilva fajta növeli a terméskötődést. Rendkívül népszerű, spanyol eredetű, kissé megnyúlt termésű fajta!

Kifejezetten tápdús talajt és teljes napfényt igényel. Vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést. Hazánkban gombás betegségek nem támadják ezért akár öntözött gyepbe is ültethető.

Alanya (lótusz szilva) szárazság és fagytűrő, -20-30 fokig is télálló, de fiatal korban -főként rügyfakadáskor- érdemes takarni.

Őszi lombszíne sárga, ami szép színfoltja lehet a kertnek.

A Royo Brillante kakiszilva Kína, Japán, Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb 4-6 m magasra növő gyümölcsfája. Hatalmas, fényes, haragoszöld leveleikkel önmagukban is kertünk díszei.

A datolyaszilva lassan növő alacsony fa vagy bokor termetű növény, magassága 3—15 m. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Törzse 12—15 centiméteres vastagságúra növekszik. Levelei váltakozó állásúak, rövid nyelűek. Sötétzöld levéllemezük 5—25 cm hosszú és 2,5—15 cm széles lehet. Virágai általában egyivarúak, de néha hímnős típusok is megjelennek. A sárgás- vagy zöldes fehér virágokra a négyes szerkezet jellemző.

Világos mintázatú, alaptónusában fekete, kemény fájából Ázsiában faragványok és intarziás munkák készülnek. A datolyaszilva a Diospyros kaki az ébenfafélék  családjába tartozik. A Diospyros ebenum, az értékes fekete mauricius ébenfa Indiában élő közeli rokonnövény

A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken világszerte termesztik.
A gyümölcsöskertekbe és ültetvényekre telepített fák 3-4 évente akár 100 kg termést hozhatnak.

A Royo brillante datolyaszilva gyümölcsfa oltvány termése:

Gyümölcse közepes méretű, narancsos színű, aromás. Az egyik legjobb ízű, de nem igazán bőtermő.

Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó, édes, lédús, mag nélküli.

Gyümölcsei tökéletesen beérnek, mert utó érőek, akkor fogyaszthatóak, amikor már teljesen megpuhultak.

A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik; a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik.

Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó. Édes, lédús, mag nélküli, de ha más fajta beporozza, akkor lehetnek benne magok. Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva, mi a már kissé puhulni kezdő gyümölcsöket szeleteljük fel, ezekből hihetetlenül finom mézédes aszalvány lesz, mely a szokásos módon is sokáig, mélyhűtőbe rakva pedig évekig eltartható!

A Royo Brillante érett gyümölcse maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. Utóérés: szoba hőmérsékleten, 2-3 napig. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott kakiszilva, ehhez az összehúzó hatású gyümölcs is alkalmas.
A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban nagyon becsült szer köhögés és légzési nehézségek ellen.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.