Rozmaring

Rozmaring

2 850 Ft

Klasszikus fűszernövény gyógyhatással

7 készleten

Cikkszám: CS-ROZMARING-GAB-011.

A rozmaring illatanyagokban gazdag kerti örökzöld félcserje. Elsősorban fűszerként használjuk, de sok gyógyhatással is rendelkezik.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

ROZMARING BIO FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY PALÁNTA

A rozmaring illatanyagokban gazdag kerti örökzöld félcserje.

Dél-Európában honos, de nálunk is kedvelt növény. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban szegény talajt kedvel. Napos meleg helyen érzi igazán jól magát. Fontos, hogy ne öntözzük túl és ne legyen pangó víz a földjében, mert nedves körülmények közt gyökere könnyen berohad.  Viszonylag jó a hidegtűrése, de -10°C alatt visszafagyhat, ezért fagyzugos helyre ne ültessük. Ha mégis visszafagyna, erőteljesen messük vissza, nagy valószínűséggel tőből újra ki fog hajtani.

100-150cm széles, 50-150cm magas bokrot képez, de előfordul, hogy akár a 2m-t is eléri. Virágai tengerkékek, a levelek hónaljába nyílnak szinte egész évben.

Minél többször vágjuk vissza az ágait annál szebb, dúsabb nagy bokrot kapunk, ezért érdemes mindig frissen szedett hajtásokat használni a konyhában. Így az íze is intenzívebb, mint szárított formában.

Betegségek és kártevők ritkán károsítják. Esetenként atka kártétellel lehet számolni.

Elsősorban fűszerként használjuk, de sok gyógyhatással is rendelkezik.

A mai konyhában használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

A rozmaring forrázata ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. Kísérletileg igazolt, hogy belélegzett illóolaja élénkítő hatású, kivonata jól hat cukorbetegség és magas vérzsírszint esetén. Élénkíti a fej véráramlását, javítja az agyműködést és segít leküzdeni az idegességből eredő fejfájást.

Méhösszehúzó hatása miatt terhesség alatt nem szabad fogyasztani. Magas vérnyomásban szenvedőknek és epilepsziában szenvedőknek sem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása.

Régen az esküvők elengedhetetlen kelléke volt. A házasságban a hűséget jelképezi, ezért a férfiak az inglyukba tűzve, a nők a hajukba hordták.

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.