Rozmaring

Rozmaring

375 Ft

A száraz, meleg területek aromás évelő fűszernövénye. A magyar és olasz konyha alapvető fűszere.

20 készleten

Cikkszám: VegyszmV-ROZMARING-RD263.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Rozmaring vegyszermentes fűszer vetőmag

Rozmaring vegyszermentes fűszer vetőmag évelő, 150 cm magas félcserje. Meleg- és fényigényes. Húsételek ízesítője.

A rozmaring az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén őshonos, alacsony cserjetermetű örökzöld fűszernövény.

Leveleinek illata kissé hasonló a tealevelekéire, ízük csípős, kissé kesernyés. Szárítva vagy frissen főként bárányból, szárnyasokból és tengeri állatokból, ill. burgonyából, paradicsomból és egyéb zöldségfélékből készült ételeket, valamint töltelékeket, kolbászféléket, pörköltet és leveseket ízesítenek vele. A rozmaring a szurokfűvel (Origanum vulgare) és az ajakosok közé tartozó más fűszernövényekkel együtt az olasz konyha nélkülözhetetlen tartozéka. Jellegzetes íze miatt az egészben felhasznált rozmaringhajtást tálalás előtt eltávolítják az ételből.

A méhek különösen kedvelik a rozmaring virágát.
A rozmaring 0,3-2% illóolajat tartalmaz, melyet a lepárlással nyernek ki a levélből. Az illóolaj fő összetevője a borneol.

Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekszik, hanem az illő- és aromaanyagai is ekkor alakulnak ki. Nagyon jól tűri a szárazságot. Akár hetekig is képes meglenni csapadék nélkül (200-300 mm évi csapadék is elég számára).

Talajban nem válogatós, de a lúgos, kissé meszes talajt szereti a legjobban. Vékony termőrétegű, köves domboldalakon is szépen díszlik.

Telepítése előtt szerves trágyával töltsük fel a talajt. Vegyük figyelembe, hogy évelő, tehát alapos talaj-előkészítést igényel. Téli takarásukról ne feledkezzünk el, mert a fiatal növények fokozottabban fagyérzékenyek. Egy év múlva a szépen meggyökeresedett dugványok végleges helyükre ültethetők.

Különösen az első két évben ügyeljünk a gyommentesítésre. Ebben az időszakban inkább a kézi, mechanikus gyomirtási módszerek ajánlottak.

A fiatal, egy-két éves növényeket a kitakarás után vagy a kiültetést követően vágjuk vissza, mert így dúsan elágazó bokrokat kapunk. A metszést a nyár folyamán is megismételhetjük.

Vetés ideje melegágyba : február második fele-március első fele,
Betakarítás ideje: folyamatos

Tartalom: 0,125 g

Vegyszermentes fűszer vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.