Rózsa kajszibarack

Rózsa kajszibarack

16 900 Ft

Késői, finom rostú, édes, bőlevű, legjobb lekvár alapanyag

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-BKK-109.
Kategóriák: , .
RÓZSAKAJSZI konténeres GYÜMÖLCSFA

A Rózsakajszi magyar fajta, Nagykőrösről származik.

A kajszi géncentruma Kína északi, észak-keleti része. Elsősorban hegyvidéki az alapfaj. Hazánk az európai kajszibarack-termesztés egyik első területe volt.

Nyugat-Európa legértékesebb fajtakörei tőlünk származnak, ilyenek például a Magyar kajszi és a Rózsa barack. A magyar rózsakajszik hazánkban népélelmezési cikknek számítottak. A belőlük készülő, rostos baracklekvár mai napig elengedhetetlen része élelmiszereinknek, enélkül szinte nem is létezik palacsinta…

Ez a változat Myrabolan alanyon erős növekedésű, de inkább az extenzív, koronaalakító metszést igényli. Törpefát nem tudunk nevelni belőle. Erős, ellenálló fa, felfelé törekvő ágrendszerrel. Talajban nem válogat. Kései virágzása miatt viszonylag fagytűrő, de fagyzugokba ne telepítsük!

Nagyon jó termőképességű, kifejezetten bőtermő, biztonságosan termő fa. Öntermékeny, porzót nem igényel, de ő maga jó pollenadó.

Késői, a Magyar kajszi után két héttel érik, július végén, augusztus elején.

A Rózsakajszi gyümölcse közepes méretű. Héja sötét narancssárga, amely a nap felőli oldalon erősen pirosodik. Gyümölcshúsa finom rostos, édes, bőlevű, közép-kemény állagú. Íze, finom, aromás, klasszikus sárgabarack. Frissen is nagyon finom, de ez az igazi sárgabarack lekvár alapanyag.

A KAJSZIBARACK BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.