Sara oszlopos

Sara oszlopos

16 900 Ft

Öntermékeny, oszlopos cseresznye, kiváló porzó.

2 készleten

Cikkszám: KONTENERES-CSERESZNYE-BKK-101.
Kategóriák: , .

A Sara oszlopos cseresznye szuper törpésített alanyon kialakított oszlopos növekedésű fajta. Öntermékeny, gyümölcse nagyméretű, gömbölyű.

Tömeg 26 kg
SARA OSZLOPOS CSERESZNYE konténeres GYÜMÖLCSFA OLTVÁNY

A Sara oszlopos cseresznye szuper törpésített alanyon kialakított oszlopos növekedésű fajta. Rendkívül kompakt, fája gyenge növekedésű, a középső vezérág maga a törzs, melyen a gyakorlatilag nincs oldalsó ág. A hajtások függőlegesen növekednek, melyeket kicsire vágva teljesen oszlopot hozhatunk létre, meghagyva pedig saját maga sűrű, hengeres koronát nevel. Magassága a 3 métert is eléri, ha nem korlátozzuk be a növekedését. Gyorsan termőre fordul, már a második évben “mutatja magát”. Élettartama kicsi, maximum 15 év.

Biokertekben oda való, ahol kevés a hely, vagy nagy cseresznyefákhoz porzóra van szükség.

Öntermékeny, más középérésű cseresznyefajtákat jól poroz. Június végén érik.

A Sara oszlopos cseresznye szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagyméretű, gömbölyű, átmérőjük 2 cm, súlyuk 8-10g. Héja kemény, sötétvörös, nem reped. A gyümölcs húsa világos vörös és édes ízű.  Ropogós, lédús.

Szedés után rövid ideig hűtve tárolható is, mert fürtjei erősek, könnyen szállíthatók.

Téli hidegre nem érzékeny, északi, hidegnek kitett területeken is sikeresen termeszthető.

A CSERESZNYE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (BOROIL) gyérítsük a levéltetveket.

A cseresznye leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás, AMAZON gombaölő baktériummal permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.