Schoderleer

Schoderleer

1 625 Ft

Körte alakú, zamatos vöröshagyma.

32 készleten

Cikkszám: BioV-HAGYMA-RSzw14.

A Schoderleer vöröshagyma bio vetőmag gömbölyded körte alakú faja.

Egységesen érik, Régebben elterjedten termesztett fajta volt. Jól tárolható.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Schoderleer Vöröshagyma bio vetőmag

A Schoderleer vöröshagyma bio vetőmag gömbölyded körte alakú faja. Egységesen érik, valamivel kevesebb termést hoz, mint a Gelbe Laer. Régebben elterjedten termesztett fajta volt. Jól tárolható.

Magról vetve és dughagymáról is termeszthető.

A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, az így termelt hagyma azonban hármas hasznosítású is lehet. Az egyik a nyári zöldhagyma. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet töltögetünk, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Másik a nyár végi szedéssel kapható dughagyma, amely a jövő év korai zöldhagymáját biztosítja.

Végül pedig a késő ősszel felszedhető normál, tárolásai hagyma. Ez azért lehet jobb a dughagymáról termesztett verziónál, mert később éri el a teljes érettséget és maximális szárazanyagot, így a tárolás megkezdésekor még nem vesztett vizet, szemben a dughagymáról kapott, de már nyáron betakarított hagymával. Érthetőbben, a magról termesztett hagyma tovább tárolható.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

A Schoderleer vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A Schoderleer vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége

Betakarítás ideje szabadföldön: július-augusztus végéig

Tartalom: kb. 3 g

Ezermagtömeg: 3,47 g

A Schoderleer vöröshagyma BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

Vetéskor célszerű Artis-Pro nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (hagymalégy, gyökértetvek, szárfonalférgek, pajorok) ellen.

Legfőbb károsítója a hagymalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” hagymát. A faj egyedei báb alakban telelnek a talajban és évente 2-3 nemzedékük van. Az imágók első rajzása a korai cseresznye virágzásával esik egybe. Tojásaikat a hagymalevelek tövére rakják.

A lárvák bejutnak a hagyma levelébe és azon keresztül a hagymafejbe. Legjobb megoldás a sárgarépával vegyes telepítés, ugyanis a répalégy utálja a hagyma szagát, a hagymalégy pedig a répáét, ami egy kölcsönös pozitív hatást jelent a két növényfaj számára.

Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a hagymát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék, túlzott pára) esetén felléphetnek különböző kórokozó gombák. Leggyakoribb a hagyma peronoszpóra és a fuzárium. Ezek ellen megelőzésként tökéletes a AMAZON élő gombaölő gomba készítményünk. Amennyiben már hervadásos tünet tapasztalható (fuzárium), akkor Tyra gombaölő gomba készítményünkkel érdemes speciális kezelést végezni.

A hagyma a tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Agrin, vagy Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Orgevit) bedolgozni.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.