Seres Olivér

Seres Olivér

4 500 Ft

Ellenálló, téli vajkörte. 

5 készleten

Cikkszám: SZGY-SERRES-OLIVER-KORTE-FAR034.
Kategóriák: , .
Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Serres Olivér körte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Serres Olivér körte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Franciaországból származik.  Boisbunel pomogólus Rouan-ban, 1860-ban szelektálta a Fortunata fajta magjából.

Alany: Vadkörte magonc

Érés / fogyasztási idő: téli, október végén szedhető, márciusig fogyasztható.

Termékenyülés: jó pollenadói: Vilmos, Bosc kobak, Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes, Clapp kedveltje

Termőképesség:  középkorán fordul termőre, közepes termőképesség

Felhasználás: házikert

Ajánlott termőtáj: jobb minőségű, jó vízellátottságú, igényes, meleg védett fekvést, tápdús és jó vízgazdálkodású talajokat kíván. A szárazságot nem tűri.

Ellenállóképesség: edzett, egészséges fajta, betegségekkel szemben eléggé ellenálló

Társneve: Olivér

Fája: koronája széthajló félgömb.

Gyümölcse: közép-nagy, igen lapított, rossz termőhelyen apró, kövecses.

Héja: szalmasárga, részben narancssárgával mosott, nagy parás foltokkal és hálózattal, sűrűn aprón pontozott.

Húsa: fehér, olvadó, lédús a héj alatt gyengén a magháznál erősen kövecses. Íze  harmonikus, kellemes zamatú, illatos. Igen jól tárolható.

A KÖRTE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott körtefák nem különösen fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi körtefáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A körte leggyakoribb kártevője, az alma- és körtemoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is a körte “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. A körtefáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Különleges kártevői a körtéknek a körtelevél-bolhák. Ellenük a Neemazalt használjuk.

A poloskaszagú körtedarázsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal, egyben fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.