Sima áttelelő 250g

Sima áttelelő 250g

750 Ft

ÁTTELELŐ borsó.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-ZOLDBORSO-RD373.

A Sima áttelelő zöldborsó vegyszermentes zöldség vetőmag áttelelő típusú, kis szemű, de rendkívül bőtermő, fagy ellenálló fajta.

50 cm magas.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Sima áttelelő zöldborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

A Sima áttelelő zöldborsó vegyszermentes zöldség vetőmag áttelelő típusú, kis szemű, de rendkívül bőtermő fajta.

Ez a ritka fajta teljesen képes visszahibernálódni egy-egy növekedési szakasz után. Ennek köszönhető “áttelelő tulajdonsága”. Legjobb, ha 10 cm magasságúak, amikor megérkeznek a komoly fagyok. Mostanában ez sajnos kiszámíthatatlan, de ha december közepére időzítjük, akkor nagyot nem tévedünk. Azonban akkor se ijedjünk meg ha kisebbek, vagy nagyobbak, mert hihetetlenül fagy ellenálló fajtáról beszélünk. Akár a januári fagymentes időszakban is vethető. Ez a legkorábban szedhető borsó, amely akár egy hónappal is megelőzheti márciusi vetésű társait.

100 g vetőmag 4-5 m-re elegendő.

Biokultúra Egyesület: “Egy szívós áttelelő fajtát szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani, amelyet ügyesen lehet cukkinivel társítani, mivel ez a tökféle nem növeszt indákat. A Sima borsót, más néven áttelelő borsót októberben, főként a hónap első harmadában szokás vetni. (Én november elején vetettem, de könnyedén vette az akadályt.)

Előnye, hogy korán szedhetjük és nem kell a hóolvadás után felázott földdel bajlódnunk. Hátránya, hogy apró szemű. Mivel sok termést hoz, még így is elfogadható mennyiséget terem.

Úgy kell vetni, mint bármely más fajtát. 50 cm magasra megnő, ezért célszerű néhány vékony karót leszúrni a sorba, amin megkapaszkodhat.”

Az egészséges és vegetáriánus, vegán táplálkozásban alapvető szerepet tölt be a helyben termesztett fehérjedús élelmiszerek között. Magas a szénhidráttartalma és kalóriaértéke is majdnem egyenértékű a krumpliéval, fehérje tartalma pedig háromszor annyi. Mindezek mellett jelentős C-, B1- és B2-vitaminforrás is, amik szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Nagy zöld-tömege, és magas fehérjetartalma miatt a teljes növény értékes alapanyag a biokertészetben. A szedés utáni maradványokat mindenképpen komposztáljuk, vagy használjuk mulcsnak, mert itt nem lép fel a “pentozán hatás”, hiszen nagyon jó a szén/nitrogén aránya.

A talajt ugyanilyen nagy mértékben gazdagítja nitrogénnel és növeli a humusztartalmat, mert nagy gyökérfelületén rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium képes megtelepedni, amelyek szükségesek a talaj természetes tápanyagellátó képességének megtartásához.

Sortávolság:30 – 40 cm, tőtávolság: 4 – 5 cm, vetésmélység: 5 – 7 cm, laza talajon mélyebben.

Vetőmagszükséglet: 80-120g/10 m2 .

Vetés szabadföldbe: október-november

Betakarítás ideje szabadföldön: május

Tartalom: 200g

A sima áttelelő zöldborsó biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő elővetemények nagy tápanyagigényű zöldségek számára. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani AlgilBio oltóanyagunkkal.

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújt védelmet.

Vegyszermentes vetőmagok

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat